Güncelleme Tarihi:
Türkiye ile İsviçre arasındaki ilişkileri gerginleştiren Lozan gafı dün Vaud kantonu hükümeti ile Lozan Belediyesi yöneticilerinin geri adım atmasıyla giderildi. Vaud kantonu hükümeti ve Lozan'lı yöneticiler dün yaptıkları toplantıda Lozan Anlaşması'nın imzalandığı tarihi Rumine Sarayı'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin 75'nci yıldönümü kutlamalarına tahsis edilmemesinin bir hata olduğu kararına vardılar.
BİRLİKTE BELİRLENECEK
Daha önce alınan ret kararının iptaline karar veren kanton ve belediye yöneticileri Türk makamları ile belirlenecek bir tarihte sarayın törene tahsis edilmesi için fikir birliğine vardılar. Vaud'lu yöneticiler, salonun 75'nci yıl kutlamalarının yapılacağı 24-25 Temmuz'a yetişmeyeceğini ama Türk makamları ile yapılacak görüşmeler sonrası, daha ileri bir tarih mesela sonbahar aylarında bir gün belirlenebileceği görüşünü benimsediler.
Güvenlik gerekçesiyle tarihi sarayın verilmesini önce reddeden kanton ve Lozan belediyesi yöneticileri dünkü toplantıdan çıkan olumlu kararın önümüzdeki günlerde Türk makamlarına bildirileceğini açıkladılar.
Üst düzey bir İsviçreli yetkilinin verdiği bilgiye göre, ret kararının Türk halkı ve Ankara'da yarattığı beklenmedik tepki Bern ve Lozan'daki yetkilileri çok üzdü.
GEREKSİZ KORKU
Adının açıklanmamasını isteyen yetkiliye göre Vaud kantonu ile Lozanlı yöneticiler gereksiz yere ve aşırı korkuyla acil karar alıp Türk toplumunda tepkiye yol açtılar. Yerel politikacılar uluslararası siyasette gereken hassasiyeti göstermediler. Kararın iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri zedelmeye kadar gidebileceğini kestiremediler.
Bir başka yetkiliye göre Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında temel taşı oluşturan Lozan'daki tarihi Rumine Sarayı'nın Türkler gözündeki önemi çok geç anlaşıldı. Olayın siyasi boyutları çok geç idrak edildi.
FEDERAL HÜKÜMET DEVREDE
Aldığımız bilgilere göre, dünkü toplantıda Türkiye lehine karar çıkmasında İsviçre Federal Hükümeti'nin büyük etkisi oldu. Buna göre, Federal Hükümet özerk konumu olan Vaud kantonu hükümetine ‘‘işinize karışmayız, ancak Türkiye gibi bir devlet ile özel bazı girişim gruplarını eşit tutamazsınız. Her ne kadar tarafsız kalmak isteseniz de bir devleti özel gruplarla bir tutamazsınız. Red kararını acilen yeniden gözden geçiriniz. Red kararının Türkiye İsviçre ilişkilerini önemli şekilde zedeleyeceğini unutmayınız’’ mesajını verdiler.
Vaud hükümetinin bu konudaki sözcülüğünü yapan Livio Hürzeler, gazetemize yaptığı açıklamada acele alınan, boyutları önceden düşünülmeyen ret kararının değiştirilmesinin sağduyulu olduğunu bildirdi. Hürzeler, ‘Türkiye ve İsviçre arasındaki dostluğun gelişmesi kanton hükümetimizin de hedefidir’ dedi.