Güncelleme Tarihi:
AİHM, Ermeni soykırımını inkâr ettiği gerekçesiyle İsviçre’de yargılanıp mahkûm edilmesini “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle ilgili maddesine” aykırı bulmuştu. İsviçre hükümeti, 17 Mart’ta dolacak itiraz hakkı için tanınan üç aylık sürenin son haftasına girildiğinde bu kararı aldı.
Nouvelle d’Armenie sitesinin haberine göre, Bern yönetimi gerekçesinde, “Perinçek kararının AİHM sözleşmesinin ifade özgürlüğü ile çelişmediğini, ırkçılıkla mücadele yasalarının normlarına uygun olarak yargılamanın yapıldığını” savundu. Ancak bu başvuru davanın yeniden görüleceği anlamına gelmiyor. AİHM’in itiraz gerekçelerini inceleyerek yeniden görülmesine gerek olup olmadığına karar vermesi gerekiyor.
AİHM, 'soykırımı inkar' davasında Doğu Perinçek'i haklı buldu
DAVAYI KAZANMIŞTI
Doğu Perinçek, İsviçre’de 2005 yılında çıkarılan ‘Ermeni soykırımının inkâr edilmesinin yasaklayan’ yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bu ülkeye giderek üç değişik kentte katıldığı konferans ve toplantılarda Ermeni iddialarını reddeden konuşmalar yapmış ve bu nedenle İsviçre mahkemeleri tarafından 90 gün hapis cezasına mahkûm edilmişti. Bunun üzerine Perinçek, davayı AİHM’e götürmüş. 17 Aralık 2013 tarihli kararında mahkeme, kararın AİHS’nin ifade özgürlüğüyle ilgili maddesini ihlal ettiğine karar vermişti.
AİHM gerekçeli kararında, İsviçre yargısının Perinçek’i “ırkçılık ve ayrımcılıktan” mahkûm eden kararlarının “toplumsal tartışmaya katkı yapmadığı gibi caydırıcı etkisi olacağını, bunun bir sansür olduğunu, Yahudi soykırımı ile 1915 olayları arasında paralellik kurulamayacağını” belirtmişti. Türkiye de davaya Perinçek’in yanında müdahil olmuştu.
Karara itiraz eden Ermeni diyasporası, Fransa Ermeni Dernekleri Federasyonu (CCAF) öncülüğünde başlattıkları imza kampanyası ile İsviçre hükümetinden karara itiraz etmesini istemişti.