Güncelleme Tarihi:
İSVEÇ'TE PARLAMENTO SEÇİMLERİ
Avrupa ülkelerinde son 10 yılda yabancı düşmanlığı yapan aşırı sağ partiler seçimlerde başarı kazanarak parlamentoya girerken, İsveç hoşgörü ve liberal politikaların kalesi olarak duruyordu. Ancak dün yapılan parlamento seçimleriyle İsveç'in bu özelliği de tarih oldu. Nüfusunun yüzde 14'ü göçmen olan İsveç'te ilk defa aşırı sağ bir parti yüzde 5.7 oranında oy alarak parlamentoya girmeyi başardı. Parlamento seçimlerinde oy oranını artırmayı başaran Başbakan Fredrik Reinfeldt, parlamentoda 20 sandelye kazanan ırkçı parti Sverige Demokrat Parti (SD) ile koalisyon görüşmeleri yapmayacağını açıkladı.
SEÇİMDE İLKLER YAŞANDI
IRKÇI PARTİ KİLİT ÖNEMDE
İsveç'te 349 milletvekilinin bulunduğu mecliste Başbakan Reinfeldt'in önderliğindeki merkez sağ koalisyon 172 sandalye kazandı. Sosyal demokratların başını çektiği sol bloğun milletvekili sayısı ise 157'da kaldı. Seçim kampanyalarını İslam ve yabancı karşıtı söylemleri ile sürdüren SD, parlamentoda 20 sandalye kazanarak, iktidar kurma görüşmelerinde kilit öneme sahip güç oldu. Ancak seçimden oy oranını artırarak çıkmayı başaran Başbakan Reinfeldt, ırkçı parti SD ile koalisyon görüşmeleri yapmayacağını açıkladı. Seçimden büyük bir zaferle çıkan SD lideri Jimmie Akesson ise ırkçı oldukları iddialarını reddederek, koalisyon görüşmelerine hazır olduğunu belirtti. Akesson, "Bugün hep birlikte siyaset tarihinde bir zafere imza attık. Bunun müthiş bir şey olduğunu düşünüyorum" dedi.
REINFELDT YEŞİLLERLE KOALİSYON İSTİYOR
Ä°sveç'teki parlamento seçimlerinin bir diÄŸer galibi de Çevre Partisi oldu. Seçim öncesinde Çevre Partisi'ni kendileriyle koalisyon yapmaya ikna etmeye çalışan BaÅŸbakan Reinfeldt, bu partiyle koalisyon görüşmeleri yapmaya hazır olduÄŸunu açıkladı. Sol blok içinde yer alan Çevre Partisi'nin koalisyon görüşmelerinde nasıl bir tutum takınacağı merakla bekleniyor.Â
PARLAMENTOYA SADECE BÄ°R TÃœRK GÄ°RDÄ°
Çevre Partisi'nin Türk milletvekili Mehmet Kaplan, yeniden meclise girmeyi garantiledi. Diğer iki Türk aday Hasan Dölek ve Sedat Doğru ise milletvekili seçilme çoğunluğunu elde edemedi.
İSVEÇ ADIM ADIM SAĞA KAYDI
Sosyal demokrat politikaları ile dünyaya örnek olan İsveç, 2006 yılında yapılan seçimler ile bu özelliğinden uzaklaşarak, sağ bloktan oluşan koalisyon hükümetini iş başına getirdi.
2006 yılındaki seçim yenilgisinden sonra Sosyal Demokrat Parti'nin genel başkanlığından ve milletvekilliğinden istifa eden Göran Persson yerini ilk defa bir kadın başkana bıraktı.
2010 seçimlerine Mona Sahlin ile hazırlanan Sosyal Demokrat Partililer, seçimler öncesinde yapılan kamuoyu yoklamalarında da liderliği yakalayamadı. Sahlin başkanlığındaki Sosyal Demokrat Parti, Süryani ve Yunanistan asıllı milletvekillerinin Ermeni iddialarının meclisten geçmesine destek vermeleri üzerine, İsveç'te yaşayan Türklerin oylarını da kaybetti.