Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2007 00:00
Gerçek hayatın dışına çıkarak sanal alemde ikinci bir hayatı yaşamaya başlamak isteyenler için yaratılan "Second Life" sitesinin üyeleri üç milyona ulaştı. Bazı büyük şirketler Second Life’ta şube açarken, İsveç de ikinci hayat yaşayanlar için sanal büyükelçilik açan ilk devlet olmayı planlıyor.
PHILIP Rosedale’in 1999 yılında California’nin San Francisco kentinde kurduğu üç boyutlu sitenin üyeleri farklı bir isimle ikinci bir hayat yaşıyor. İkinci hayat tamamen kullanıcılar tarafından kuruluyor ve onlara ait oluyor. Sitedekiler kendilerini Hindu mitolojisinde bir tanrının insan veya hayvan şeklinde yeryüzüne inmesi anlamına gelen "avartar" olarak adlandırıyor. İkinci hayat normal hayattan bir saniye sonra kaza sonucu denize çakılmayla başlıyor. Şans eseri su altına nefes alabilen avartar grubu sıfırdan yeni bir dünya inşa etmeye başlıyorlar. Evlerini, okullarını yapıyorlar. Alışveriş ve dans kulüplerini kuruyorlar. Hatta avartarlar aralarında seks bile var. "Second Life" para birimi ise "Linden" yani "Ihlamur" doları. Bu para birimi sanal dünyada yaratılan herşeyin satılıp alınmasında kullanılıyor. Para ismini sitenin kurucusu olan "Linden Labs" "Ihlamur Laboratuvarı"ndan alıyor. Linden ve gerçek
dolar arasında kambiyo işlemi de mevcut.
2003 yılında hizmet vermeye başlayan sitenin kullanıcıları üç milyona yaklaşınca İsveç hükümeti internet fantezi dünyası "Second Life"a bir büyükelçilik açmayı planlamaya başladı. Bu fikir Dışişleri Bakanlığı’na bağlı tanıtım enstitüsü tarafından ortaya atıldı. Enstitünün direktörü Olle Waestberg, "Second Life"a kurulacak sanal büyükelçilik sayesinde birçok genç insana ulaşılabileceğini ve bu kişilere İsveç hakkında bilgi sağlayabileceklerini dile getirdi. Sanal aleme kurulacak elçilik pasaport ve vize işlemleriyle uğraşmayacak. Sadece kullanıcılara gerçek dünyaya nasıl vize alabilecekleri bilgisi verilecek ve genel olarak İsveç hakkında bilgiler yer alacak.
Milliyetçilere protestoSECOND Life’ta, gerçek hayatla paralel yaşayan sanal bir topluluk var. İkinci hayatı yaşayanlar siyasi tavırlarını da ortaya koyabiliyor. Mesela, aşırı milliyetçi Fransız lider Jean Marie Le Pen’i protesto gösterisi yapabiliyor.
IBM gibi dünyanın önde gelen "Gerçek" uluslararası şirketleri "Second Life"ın büyüyen potansiyelinden etkilenerek bu sitede kendilerine şubeler açtılar. Bu şubelerde sanal satış bile gerçekleştirilebiliyor. Bazı televizyon kanalları ve Reuters gibi
haber ajanslarının da sanal büroları bulunuyor.