Yeni terör yasası konusunda kafalar karışık! İsveç basınından itiraf gibi sözler....

Güncelleme Tarihi:

Yeni terör yasası konusunda kafalar karışık İsveç basınından itiraf gibi sözler....
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2023 08:26

Stockholm yönetimi yürürlüğe giren 'yeni terör yasası' ile NATO üyeliği için Ankara'nın tüm isteklerini yerine getirdiğini iddia etse de İsveç basını yeni yasanın belirsiz olduğunu ve 'terör söylemini' cezalandırmadığını yazdı. İsveç, terör örgütü yandaşlarının gerçekleştirdiği çirkin provokasyonların 'ifade özgürlüğü' kapsamında olduğunu öne sürmüştü...

Haberin Devamı

Türkiye'deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sona ermesi ile NATO'ya girmek için Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç'te gözler yeniden Ankara'ya çevrildi.

İsveç’in Türkiye’yi ikna etmeyi umduğu yeni 'terör yasası' dün yürürlüğe girdi. NATO'ya girmek için üstlerine düşeni yaptıklarını belirten İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sıranın Ankara’da olduğunu savunsa da ülkede yeni törör yasasına ilişkin tartışmalar sürüyor.

Yeni terör yasası konusunda kafalar karışık İsveç basınından itiraf gibi sözler....


İSVEÇ BASININDA ELEŞTİRİLER: YENİ YASA BELİRSİZ

İsveç basınında ye alan haberlere göre eleştirmenler yürürlüğe giren yeni terör yasasının çok geniş ve belirsiz olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, terör örgütlerine katılımı yasaklayan yeni terör yasasının fikir beyanını kapsamadığını doğruladı ancak terör faaliyetlerini teşvik etmenin ve desteklemenin lojistik, ulaşım ve finansman gibi başka yolları olduğunu söyledi.

Ankara, terör örgütü PKK sempatizanlarının başkent Stockholm’de zaman zaman yaptıkları flamalı-posterli yürüyüşlere tepki gösteriyor. Yeni düzenlemenin bu tür eylemleri önleyip önlemeyeceği belirsiz. İsveç Adalet Bakanı Gunnar Strömmer, bir gösteri ya da toplantıya katılmanın “ceza gerektirecek suç olmadığını” söylerken, polisin kafası karışık.

İTİRAF GİBİ SÖZLER: YENİ YASA TERÖR SÖYLEMİNİ DURDURMUYOR

İsveç makamlarının planlanan gösterileri durdurup durmayacağı sorusuna net bir cevap vermeyen Adalet Bakanı İsveç'in Türkiye ile yapılan anlaşmaya uygun hareket ettiğini iddia ediyor.

Ancak İsveç basını hükümetin Türkiye'ye PKK ile ile mücadele kapsamında sunduğu yeni terör yasasının 'fikir özgürlüğünü' kapsamadığını ve terör örgütü ile ilgili destek açıklamalarının cezalandırılmayacağına dikkat çekiyor.

İsveç'te Türkiye'ye yönelik çirkin saldırılar şimdiye kadar 'İfade özgürlüğü' bahanesi ile savunulmuştu.

Yeni terör yasası konusunda kafalar karışık İsveç basınından itiraf gibi sözler....


İsveç basınında yer alan "Yeni yasa terör söylemini durdurmuyor" başlıklı haber

CEVAPSIZ SORULAR

Ülkenin en büyük gazetelerinden biri olan Expressen, yeni yasanın belirli bir terör grubunu veya örgütünü hedef almadığının altını çizdi.

Geçtiğimiz Salı günü terör örgütü destekçilerinin Türkiye'yi hedef alan çirkin saldırılarını hatırlayan gazete Adalet Bakanına, yeni terör yasasının PKK destekçilerinin daha fazla sınır dışı edilmesine yol açıp açmayacağının sorulduğunu ancak Strömmer 'in bu soruyu da cevapsız bıraktığını yazdı.

Yeni terör yasası konusunda kafalar karışık İsveç basınından itiraf gibi sözler....

İSVEÇ BAŞBAKANI VE NATO GENEL SEKRETERİ'NE TÜRKİYE DAVETİ

Haberin Devamı

Öte yandan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Haziran'da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılacak yemin törenine davet edilmesi İsveç basınında dikkat çekti.

Kristersson seçim sonrası Türkiye ile resmi düzeyde temasları olduğuna dikkat çekerken İsveç gazeteleri Başbakan'ın yanı sıra NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in de Ankara'ya davet edildiğini yazdı.

DÜNYA BASININDA DA GENİŞ YER ALDI

Bugün dünya basınında yer alan haberlerde de İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili haberler ön plana çıktı. ABD'nin en büyük yayın organlarından biri olan CNN 'İsveç neden NATO'ya katılmıyor?' sorusunu sordu ve İsveç'in yürürlüğe soktuğu yeni terör yasasının Ankara için yeterli olup olmayacağının belirsiz olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

Euronews'e göre ise İsveç'in NATO üyeliğinin gecikmesinin arkasında Türkiye'nin itirazının yanı sıra onayın Rusya'yı kışkırtabileceği korkusu da var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!