İstifası sevinçle karşılandı

Güncelleme Tarihi:

İstifası sevinçle karşılandı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2008 00:00

Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, koalisyon hükümetinin azil sürecini başlatma tehdidi üzerine istifa etti.

Haberin Devamı

Müttefikler yolcu

ABD’nin müttefik liderleri fire vermeye başladı. Washington’dan yüz bulan Gürcistan lideri Mihail Saakaşvili’nin başını büyük bir belaya sokmasının ardından ABD’nin terörle mücadele savaşında bir numaralı müttefiklerinden olan Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, koalisyon hükümetinin azil sürecini başlatma tehdidi üzerine istifa etti.

Yargı mı sürgün mü

ABD Dışişleri Bakanı Rice, istifayı ’Pakistan’ın iç meselesi’ diye yorumladı ve "Pakistan ile çalışmaya devam edeceğiz. Müşerref’e El Kaide ile savaşta yardımları için teşekkür ederiz" dedi. Başkan Bush da, "Pakistan’ın teröre karşı savaş ve demokrasi mücadelesine taahhüdümüz tam" mesajı verdi. Müşerref’in iki seçeneği var: Ya vatana ihanetten yargılanacak ya da sürgüne gidecek.

Haberin Devamı

İşte Müşerref'i istifaya götüren süreç/Foto Analiz...

Halk istifayı sevinçle karşıladı...

KOALİSYON hükümetinin azil tehdidiyle karşı karşıya olan Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, sonunda baskılara boyun eğdi. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’i devirerek iktidara gelen 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD’nin terörle mücadele savaşında önemli müttefiklerinden biri olan Müşerref istifa ettiğini açıkladı. Pervez’in yerine koalisyon ortakları Müslüman Ligi’nin lideri Navaz Şerif ya da suikaste uğrayan eski Başbakan Benazir Butto’nun kocası Asif Zerdari’nin getirilebileceği söyleniyor.

Dün televizyonda halka seslenen Müşerref, ülkeyi tehlikeli bir iktidar savaşına sürüklememek için istifa kararı aldığını açıkladı. Pakistan halkı ve ülke için yaptıklarından tatmin olduğunu söyleyen Pakistan lideri, "Ulusun ve halkın hatalarımı affedeceğini umut ediyorum" dedi. 18 Şubat seçimleriyle siyasi muhalifleriyle uzlaşma zemini aradığını belirten Müşerref, "Uzlaşma çağrılarım, geçmişi geride bırakma çağrılarım başarısız oldu. Şimdi beni azletmek istiyorlar. Ekonomik sorunların, elektrik sıkıntısının bizim politikalarımızın eseri olduğunu söylüyorlar. Niye, hatalarını mı saklamak istiyorlar? Bana herhangi bir suçlama yöneltilemez, hiçbir suçlama kanıtlamaz, çünkü hiçbir şeyi kendim için değil, Pakistan için yaptım" diye konuştu.

Halk istifayı sokaklarda sevinç gösterileriyle karşılarken, Müşerref’in istifasına daha temkinli yaklaşanlar da vardı. Peşaver’den gözlükçü İftikhar Ahmed, "Müşerref’in ülkenin durumuyla ilgili analizleri doğruydu, ülkenin birçok problemi var, liderlerin şimdi bir çözüm bulması gerekiyor" dedi. İmtiyaz Ahmed isimli bir seyyar satıcı ise, "Koalisyon Müşerref’in büyük bir engel olduğunu söylüyordu. Şimdi bakalım ne yapacaklar" dedi.

Condi’den teşekkür

Önceki gün yaptığı açıklamada Müşerref’in olası istifasını ’iç mesele’ olarak yorumlayan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Pakistan hükümeti ile çalışmayı sürdüreceklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Müşerref’e El Kaide’ye karşı yürütülen savaşta yaptığı yardımlardan ötürü teşekkür etti. ABD Başkanı Bush da Teksas’taki çiftliğinde sözcüsü aracığılıyla açıklama yaparak, "Pakistan’ın teröre karşı savaş ve demokrasi mücadelesine taahhüdümüz tam" mesajı verdi.

İstifaya giden yol

DARBEYLE GELDİ 1998’de darbe yapan Pervez Müşerref, 2002’de referandumla cumhurbaşkanı seçildi. Ancak laik Müşerref’in radikal kesimlere yönelik terörle mücadele savaşı muhafazakar çevrelerde ters tepti.

BAŞYARGIÇ KRİZİ Pakistan’da siyasi kutuplaşma, Müşerref’in 2007 yılının Mart ayında Yüksek Mahkeme Başkanı İftihar Çaudri’yi yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle görevden almasıyla başladı. İktidarda kalmak isteyen Müşerref, böylece Çaudri’nin aleyhinde bir karar almasını engellemeyi planlıyordu. Fakat Pakistan liderinin bu kararı muhalif avukatlarının protestolarına yol açtı, halk desteği giderek düştü.

Yüksek Mahkeme, Başkan Çaudri’yi 20 Haziran’da görevine iade ederek Müşerref’in otoritesine ciddi bir darbe daha indirdi.

SÜRGÜNDEKİLER DÖNDÜ Müşerref, sürgündeki eski Başbakan Benazir Butto’nun dönüşüne izin verdi, sürgündeki diğer lider Navaz Şerif’in dönmesini ise engellemeye kalktı. Bu dönemde Genelkurmay Başkanı sıfatını bırakması için yoğun baskı görmeye başladı. Baskılara boyun eğen Müşerref, seçime gidilmesi kararını onayladı.

BUTTO’YA SUİKAST Butto, yıllar süren sürgünün ardından ülkeye döndü. Konvoyuna saldırı düzenlenmesine rağmen Butto, memleketine gidene kadar yolculuğunu sürdürme kararı aldı. 27 Aralık 2007’deki suikastte Pakistan’ın ilk kadın başbakanı olan Butto öldü. Partinin başına 19 yaşındaki oğlu Bilaval Butto Zerdari geçti. Ancak asıl ipleri tutan ise babası Asıf Zerdari oldu. Şubat ayında yapılan seçimlerden Butto’nun partisi ile Şerif’in Müslüman Ligi galip çıktı.

Yedi dakikalık yakıtla inip darbe yaptı

MÜŞERREF, 11 Ağustos 1943’te Yeni Delhi’de orta sınıfa mensup Müslüman bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hindistan’ın 1947’de bölünmesinden bir gün sonra ailesi, Pakistan’ın ilk başkenti Karaçi’ye gitti. Askeri eğitim alan laikliğe büyük önem veren Pervez Müşerref, Ekim 1998 yılında dönemin Başbakanı Navaz Şerif tarafından generalliğe yükseltildi. Bir yıl sonra Şerif, Müşerref’i görevden almaya kalktı. Bu sırada Müşerref, uçakla Sri Lanka’dan bir ziyaretten dönmekteydi. Navaz Şerif’in uçağa iniş izni vermemesinin ardından müttefik generaller Şerif’i tutukladı, Karaçi Havalimanı’nı işgal ederek uçağın inmesini sağladı. Uçak yere indiğinde sadece 7 dakika daha yetebilecek yakıta sahipti. Sivil yönetim konusunda pek tecrübeli olmayan Müşerref, bazı siyasi gruplarla ABD’nin desteğiyle iktidarı kontrol etmeyi başardı. 11 Eylül’ün ardından Afganistan’da Taliban’a karşı başlatılan terörle mücadele savaşının önemli destekçilerinden oldu. ABD karşılığında Pakistan’a yaklaşık çoğu askeri amaçlı olmak üzere 10 milyar dolarlık yardımda bulundu.

Müşerref, Napolyon ve Richard Nixon’nın liderliğini beğeniyor. Sevdiği film ise "Gladyatör".

Süreç nasıl işleyecek

PAKİSTAN’da cumhurbaşkanının istifasının ardından beklenen sürece ilişkin bazı bilgiler şöyle:

Anayasaya göre, meclisin üst kanadı olan Senatonun Başkanı Muhammedian Sumro devlet başkanı vekili olacak.

Yeni devlet başkanı 30 gün içinde beş yıllığına seçilecek.

Devlet başkanı, meclisin iki kanadı ve dört eyalet meclisinin üyelerinden oluşan bir seçiciler kurulu tarafından seçilecek.

Annemin intikamı alındı

SUİKASTE uğrayan eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto’nun 19 yaşındaki oğlu Bilavel Zerdari Butto, "Annemin şehit düşmesinin ardından, ’demokrasinin en iyi intikam’ olacağını söylemiştim, bugün bu gerçek oldu. Demokrasi önündeki en büyük engel kaldırılmıştır. Pakistan Halk Partisi’nden (PPP) biri yeni Pakistan Devlet Başkanı olacaktır, kimin olacağını bilmiyorum" dedi.

Pakistan istifayı böyle kutladı

/images/100/0x0/55eab7e5f018fbb8f8924910

Silah sıktılar

Müşerref’in istifa kararı Pakistan’da büyük sevinç yarattı. Lahor’da davullarla sokağa çıkan Pakistanlılar, hep birlikte dans etti. Kalaşnikoflarla havaya ateş açarak Müşerref’in gidişini kutladı.

Göbek attılar

Müşerref ile aralarında husumet bulunan avukatlar sokaklarda göbek atarken,
/images/100/0x0/55eab7e5f018fbb8f8924912


Karaçili bir benzin pompacısı, "Allah’a şükür etmeliyiz. Şimdi aşiret hayatına ve kuzey bölgelere barış geri dönmesini umuyoruz. Pekçok masum insanı öldürdü. Müslümanların düşmanıydı" dedi

Lokma dağıttılar

Hatta kalabalık arasında Müşerref’in arkasından lokma dağıtanlar bile vardı. Benzer manzaralara Pakistan’ın diğer büyük kentleri ve Benazir Butto’nun doğduğu Multan’da da yaşandı. Pakistanlılar, birbirlerine "Tebrikler, Allah Pakistan’ı kurtardı" diye SMS mesajı yolladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!