Güncelleme Tarihi:
ABD Temsilciler Meclisi'nin alt komitesinde sözde Ermeni Soykırımı Tasarısı'nın kabul edilmesi üzerine, Ankara kapsamlı bir ‘karşı eylem’ planı başlatıyor. Ermeni tasarısı ve propagandasına karşı alınacak karşı tedbirler ayrıca ‘acil kodu’ ile 29 Eylül'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı gündemine getirilecek.
İlk olarak, ABD'de Dış İlişkiler Komitesi'nin kararını ve ardından da Temsilciler Meclisi aşamalarını yakından takibe alacak Ankara, Washington'daki ‘adam adama markaj’ girişimleri ve uluslararası alanda Erivan'a baskıyla bu adımları durdurmaya çalışacak. Bunlar sonuç vermezse Türkiye'nin haklılığını anlatmada sonuca ulaşmak için eylem planının diğer bölümleri aşama aşama devreye girecek.
Bu noktada, Dışişleri ve Genelkurmay, Ermeni iddialarınının asılsızlığını tüm dünyaya anlatmak ve bunun bir propaganda vesilesi olmasını engellemek amacı ile global mücadeleyi kapsayan bir eylem planı hazırlığına başladı. Eylem planı, Türk diplomatlarını katleden terör örgütü ASALA'nın cinayetleri de hatırlatılacak.
ERİVAN'A UYARI
Bu amaçla dün Dışişleri ve Genelkurmay arasında bir toplantı yapıldı. İki kurumun da üzerinde çalıştığı plana göre, Türkiye'nin dış temsilcilikleri aracılığıyla uluslararası örgütler ve başkentler nezdinde siyasi girişim başlatılacak, güçlü lobilerle temasa geçilecek. Türkiye özellikle başta ABD Kongresi olmak üzere Ermenilerin etkili olduğu ülkelerin siyasi mekanizmalarında da ‘adam adama markaj’ politikasını arttıracak. Bu arada, Ermenistan'a karşı alınacak ekonomik yaptırımların ne olduğu da araştırılacak. Ermeni başkenti ve diasporasına ilişkileri germenin kendilerine bir fayda getirmeyeceği mesajı gönderilecek. Bu ülkeye gerekirse hava koridoru kapatılabilecek bu da Ermenistan'a giden uçakların yolunu en az 4 kat uzatacak.
TARİHÇİLERE ÇAĞRI
Ankara ayrıca, Ermenilerin asılsız soykırım iddialarına karşı güçlü tarihi delilleri de içeren karşı tezlerin ikili, çok katılımlı toplantılarda muhataplara anlatılmasını planlıyor. Bu arada, yabancı ve Türk tarihçilerle konunun mercek altına da yatırılacak.
SEZER DEVREDE
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de önceki gün güven mektubunu sunan ABD Büyükelçisi Robert Pearson'a, Ankara'nın kaygılarını ilettiği ayrıca da New York'taki temaslarında da ABD Başkanı Clinton'la konuyu görüştüğü belirtildi. Dışişleri Müsteşarı Faruk Loğoğlu da, dün Pearson ile Türkiye'nin endişe ve isteklerini anlattığı uzun bir telefon görüşmesi yaptı.
Yeni Büyükelçi krizle başladı
ÊABD'nin önceki gün göreve başlayan Büyükelçisi Robert Pearson, dün öğleden sonra Dışişleri Bakanlığı'na ilk resmi ziyaretini yaptı. Ziyaretin protokol gereği olduğunu belirten Dışişleri yetkilileri, Pearson'un Bakanlığa özellikle çağrılmadığını belirtti. Büyükelçinin ziyaretinde planlı olmamasına rağmen görüşmenin tamamen Ermeni krizi üzerine kurulu olduğu ve toplantıda Pearson'dan, tasarının engelllenmesi için gerekli bütün girişimlerin yapılmasının istendiği belirtildi.
Beyaz Saray ve NATO'dan tasarıya karşı girişim
ABD Temsilciler Meclisi'nin alt komitesinde kabul edilen sözde ‘Ermeni soykırımı’ tasarısının, sürecin sonunda Genel Kurul'dan geçmesini engellemek amacıyla NATO Türkiye'nin yanında yer alarak girişim başlatırken, Beyaz Saray da Temsilciler Meclisi Başkanı'ndan tasarının engellenmesini istedi.
NATO'nun üst düzey yetkilileri, tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu'ndan geçmesi durumunda, Türkiye'de oluşacak hayal kırıklığı ve tepkilerin, NATO'nun işleyişi açısından yaratacağı sıkıntıları Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert'a ilettiler.
Bu arada tasarıya karşı çıkan ABD Başkanı Bill Clinton yönetimi bu yönde çabalarını artırırken, Clinton'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Sandy Berger da Hastert ile görüştü. Görüşmede Berger'ın, tasarının Türkiye aleyhinde sonuçlanmasının, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceği ve Kafkasya'daki durum açısından doğuracağı zararları anlatıldı.
Aç Ermeniler Türkiye'ye sığınmak istiyor
ERMENİSTAN'ın Türkiye sınırında bulunan Pemzaşen köyünde yaşayanlar, açlıktan sınırı aşarak Türkiye'ye geçmek istiyor.
Haykakan Jamanak gazetesinde çıkan haberde, köylülerin bu amaçla ‘19’uncu Yüzyıl Derneği' Başkanı Arkai Vardanyan'a başvurdukları ‘aksi halde açlıktan öleceklerini söyledikleri’ denildi. Ermenistan Başbakanı Andranik Markaryan da hafta başında bütün dünyaya hitaben bir mesaj yayımlamış ve imdat çağrısında bulunmuştu.
Mesrob II: İlişkilere zarar verir
TÜRKİYE Ermenileri Patriği Mesrob II, ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası Operasyonlar ve İnsan Hakları Alt Komitesi'nde kabul edilen sözde ‘Ermeni Soykırımı’ tasarısının kabul edilmesinin Türk-Ermeni ilişkilerine zarar vereceğini söyledi.
Tasarının kabulünün ‘hoş’ olmadığını belirten Mesrob II, Türkiye Ermenilerinin sorunlarını sıraladığı açıklamasında ‘Hükümetimizden ve devlet adamlarımızdan anlayış bekliyoruz. Yurtdışındaki olumsuz gelişmeler yüzünden Türkiye’deki Ermeniler rehineymiş gibi kullanılmak isteniyorsa, bu akla mantığa sığmaz bir yanlış olur' dedi. Tarihçilerin, sözde soykırıma yönelik iddiaları karşılıklı tartışabileceklerini belirten Mesrob II, şöyle konuştu: ‘Bu üzüntü ve kaygı veren durum daha ne kadar devam edecek? Türk ve Ermeni tarihçiler bu konuyu karşılıklı diyalogla konuşacak yerde, üçüncü milletlerin parlamentolarının kullanılması müspet değil. Bunun kimseye fayda sağladığını sanmıyorum. Aksine Türk-Ermeni ilişkilerine zarar vereceğini düşünüyorum. Diyaloğa, barışa, dostluğa sekte vuran her girişim zararlıdır. Türk ve Ermeni halkları için dua etmekten başka elimden ne yazık ki bir şey gelmiyor. Diyaloğu engelleyen her girişim hem beni hem cemaatimi çok üzüyor.’