Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE ile Avrupa Birliği (AB) arasında Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı bugün Ankara’da yapılacak. AB’den Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Genişleme ve Komşuluk Politikasından sorumlu Komiser Johannes Hahn’ın katılacağı toplantıda, Türk tarafına yeni sistemde oluşturulan AB Başkanlığı’nın Dışişleri Bakanlığı’na bağlanması nedeniyle Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlık edecek. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı da toplantıda hazır bulunacak. Yaklaşık 1.5 yıl aradan sonra yapılacak toplantıya katılacak AB komiserlerinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edilmesi bekleniyor. Toplantı iki ayrı başlık altında yapılacak. İlk bölümde doğrudan Türkiye-AB ilişkilerindeki temel konular masaya yatırılacak.
YARGI VE DEMİRTAŞ KARARI
Hürriyet’e bilgi veren Türk kaynaklar, sıkıntılara rağmen Türkiye’nin özellikle yargı reformunda kararlı olduğunu, yargıya güvenin artacağı ve hızlanacağı bir dönemden vazgeçmesinin söz konusu olamayacağının AB’ye iletileceğini söylediler. Ancak AB’nin bu konudaki endişesini, AİHM’in Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılması kararına dikkat çekip, cezaevindeki siyasetçi ve gazetecilerin bırakılmaları gibi birçok konuyu da dile getireceğine kesin gözle bakılıyor.
PİRİ VE HAHN SİTEMİ
Ankara, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ile Hahn’ın Türkiye ile müzakerelerin resmen askıya alınması yönündeki çağrılarından duyulan rahatsızlığı da dile getirecek. Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefinde bir sapma olmadığı da AB’li yetkililere verilecek bir diğer önemli mesaj olacak. Ankara, Türkiye’ye daha fazla büyüme ve istihdam sağlayacak Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusundaki ısrarını vurgulayarak, bu konunun yapılacak bir dizi toplantıyla sonuçlandırılmasını arzu ediyor.
VİZE SERBESTİSİ VE GÖÇ
Vize serbestisi bir diğer önemli başlık. Ankara, bu konuda çipli pasaport şartının da büyük ölçüde karşılandığını, geriye 6 kriterin kaldığını düşünüyor. Başkentteki hakim görüş, 6 kriter için kurulacak dar kapsamlı “çalışma gruplarıyla” vize serbestisi sorununun 1-1.5 yıl içinde çözülebileceği yönünde. Ankara, düzensiz göç konusunda AB’ye özellikle de maddi yardım başta olmak üzere verdiği sözleri hatırlatacak.
ULUSLARARASI SORUNLAR DA MASADA OLACAK
Toplantının ikinci bölümünde ise ABD’nin İran’a yönelik ambargo kararı, Balkanlar, Suriye, Irak, İsrail-Filistin sorunu ve dünyanın da gündemine oturan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmesi ve sonrasında yaşananlar ile diğer bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak. Ankara özellikle Balkanlar’da Türkiye’nin AB ile bir rekabet içinde olmadığı mesajını da verecek.