Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2008 00:00
NY Times gazetesi, Ortadoğu’da nüfusun yüzde 60’ının 25 yaş altındaki, çoğu işsiz gençlerden oluştuğunu, bu grubun kimliğini İslam’da bulduğunu yazdı. Sosyalist ve milliyetçi ideolojiler ise artık geçmişte kaldı.
AMERİKAN New York Times gazetesi, "Genç ve İşsiz" başlıklı Kahire kaynaklı
haber-analizinde, Ortadoğu bölgesinde işsizlik ve geleceğe dönük umutsuzluk nedeniyle gençlerin İslam inancına daha sıkı bağlandığını ve rejimlerini de bu doğrultuda sürüklediklerini yazdı. Parasızlık nedeniyle evlenemeyen gençlerin hayata karşı duydukları hayal kırıklığıyla Kuran’a sarıldığını yazan gazete, giderek büyüyen genç nüfusun Ortadoğu’da İslam’ın itici gücü haline geldiğini ileri sürdü.
TÜRKİYE’DEKİ POTANSİYEL
New York Times, Müslüman ülkelerdeki 19-25 yaş grubunun genel nüfusa oranını gösteren bir harita da yayınladı ve Türkiye’ye ait istatistiklere de yer verdi. Buna göre Türkiye’de İslam açısından potansiyel oluşturan 19-25 yaş grubunun genel nüfusa oranı yüzde 28. Gençler arasındaki işsizlik oranı yüzde 19; bu grupta parasal yönden tatmin olduğunu söyleyen gençlerin oranı ise yüzde 4.7.
Habere göre Ortadoğu’da 25 yaş altı genç nüfus oranı yüzde 60. Bu potansiyel inançlı kitle bölgenin geleceğinin şekillenmesinde önemli rol oynuyor. İslam inancı, bir kimlik olarak Arap milliyetçiliği, sosyalizm ve milliyetçilik ideolojilerini geride bırakmış durumda. Bu nedenle rejimler de değişim içinde. Mısır, Ürdün, Suriye, Fas ve Cezayir’de bir dönem laikliği öne çıkaran liderler, şimdi İslami değerlerin savunucusu olarak farklı pozisyon alıyorlar. Giderek daha fazla sayıda aile çocuklarını İslami eğitim veren okullara gönderiyor.