Güncelleme Tarihi:
Önerilerde binlerce Filistinlinin, Erez Sınır Kapısı üzerinden İsrail’e girmesine, Allenby Köprüsü üzerinden de Ürdün’e geçmelerine izin verilmesi isteniyor. Diğer öneri ise Karni Sınır Kapısı üzerinden Gazze’ye ticarete izin verilmesi ve Kerem Şalon (Kerem Ebu Salim) sınır kapısının kullanımının genişletilmesi. Ayrıca komutanların, Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin sınırdaki İsrail bölgelerinde çalışabilmelerini istediği de belirtildi. Gazze’de işsizlik oranı yüzde 40.
UZUN VADEDE İŞE YARAYABİLİR
Habere göre İsrail ordusu, Gazze’yi yöneten Hamas’ın hedeflerine ulaşmaktan uzaklaştığını, siyasi olarak da izole olduğunu düşünüyor. Örgütün Abdülfettah el-Sisi’nin liderliğindeki Mısır ile ilişkileri de kötü. Bu nedenlerden üst düzey ordu yetkilileri, İsrail’in ekonomik yaptırımları, Gazze Şeridi’nden insanların ve malların geçişindeki bazı kısıtları yumuşatarak nispeten uzun dönem sükûneti sağlamayı başarabileceğini belirtiyor. Ekonomik yaptırımların yumuşatılması yeni bir savaş riskinin azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda Gazze Şeridi’nin kapalı olması nedeniyle uluslararası toplumdaki İsrail’e yönelik eleştiriler de önemli oranda azalır. Mavi Marmara baskını ile ilgili tazminat görüşmelerinde Türkiye, Gazze ablukası son bulmadan İsrail ile normalleşmenin olmayacağı mesajını vermişti.
GAZZE YARALARINI SARAMADI
İsrail’in Hamas saldırılarına karşılık Gazze’ye yönelik geçen yıl 7 Temmuz’da başlattığı 51 gün süren “Koruyucu Hat” isimli operasyonda, 578’i çocuk, 489’u kadın, 102’si yaşlı olmak üzere en az 2 bin 147 kişi hayatını kaybetmiş, yaklaşık 11 bin kişi yaralanmıştı. İsrail tarafında ise can kaybı 66’ı asker 6 sivil olmuştu. İsrail ordusunun kara, hava ve deniz operasyonlarını içeren saldırılarının ardından 26 Ağustos’ta taraflar arasında ateşkes sağlanmıştı. Saldırılarda harabeye dönen Gazze, aradan geçen 1 yıla rağmen hâlâ yaralarını saramadı.