Güncelleme Tarihi:
Kudüs'te Reuters'a konuşan Steinitz, Washington'daki zirve sırasında yapılan görüşmenin 20-30 dakika sürdüğünü söyledi. Görüşmede, Suriye krizi, İran'ın Suriye'deki varlığı, terör ve doğalgaz konularının ele alındığı belirtildi.
Steinitz, "Görüşme, çok iyi bir atmosferde geçti... Bunun dışında bir şey söylemek istemiyorum. Türkiye ile yeniden diplomatik ilişkilerin kurulmasının en büyük destekçilerindenim" dedi.
Reuters'a açıklamada bulunan üst düzey bir Türk yetkili ise böyle bir görüşmenin gerçekleştiğinden haberdar olmadığını söyledi. Türk yetkili, bir cumhurbaşkanının bir bakanla görüşmesinin protokol teamüllerinin dışında olduğunu belirtti.
Ajans görüşmenin, iki ülke arasında, Mavi Marmara krizinin ardından gerçekleşen en üst düzey buluşma olduğuna dikkat çekti.
İsrailli yetkililer, iki ülkenin birkaç hafta içinde anlaşabileceklerini düşünüyor. Steinitz, "Zor konuların, ayrılıkların yüzde 80-90'ını çözdük, artık iki tarafın da biraz iyi niyet ve esneklik göstermesiyle geri kalan konuların üstesinden gelebiliriz. (İlişkilerin normalleşmesine) çok yaklaştığımızı düşünüyorum" dedi.
Steinitz iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrar kurulmasına yönelik soruları, "Türkiye ithal ettiği enerjiyi ve kaynaklarını çeşitlendirmek istiyor. Bir veya iki kaynakla sınırlı olmak, bağımlı olmak istemiyorlar" diye yanıtladı.