Güncelleme Tarihi:
Yahudi şeriatına göre jiletle sakal tıraşı olmak haram sayıldığı için dindar İsrailli askerler sakal bırakmayı tercih ediyor. Daha önce İsrailli bir askerin sakal bırakabilmesi için ordu hahamından izin alması yeterli olurken, aralık ayında bölük komutanı ve merkez komutanlığından da izin alma şartı getirilmişti.
Söz konusu yeni prosedürün önümüzdeki salı günü yürürlüğe gireceği belirtildi. Buna göre, daha önceden sakal bırakmak için izin almış askerlerin de salı gününden itibaren bu izinlerini yenilemeleri gerekecek.
İsrail basını ise sakal bırakmak için son haftalarda izin isteyen askerlere şimdiden ret cevabı verilmeye başlandığını yazdı. Ordudaki dindar Yahudilere hizmet veren Hesder Yeşivas isimli dernek, yüzlerce askerden "sakal bırakmak için yaptıkları izin başvurularının reddedildiği veya cevapsız bırakıldığı" yönünde şikayet aldıklarını açıkladı.
"NAZİLERİN UYGULAMALARINA BENZİYOR"
Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, koalisyon ortaklarından aşırı sağcı Yahudi Evi partisine mensup milletvekilleri Moti Yogen ve Betzalel Smotriç "askerlerin sakal bırakmasını zorlaştıran yeni düzenlemenin yürürlükten kaldırılması" çağrısında bulundu.
Dindar Yahudilere ait Srugim haber portalına konuşan İsrailli Haham Şlomo Aviner de İsrail ordusunun sakal bırakma prosedürünü, "Yahudileri aşağılamak için toplum içinde onların sakallarını traş eden Nazilerin uygulamalarına" benzetti.
Aviner, "Nazi döneminden kalan resimlerden birinde iki Alman askerinin bir Yahudiyi başka bir Yahudi'nin sakalını tıraş etmeye zorlayarak etrafta toplanan kalabalığı eğlendirmeye çalıştığının görüldüğünü" hatırlattı.
"Dindar Yahudilerin sakal bırakmasına izin verilirse laiklerin de sakal bırakmak isteyebileceği" yönündeki endişelere de değinen Aviner, "Almanya'daki Nazi dönemi hariç, şimdiye kadar hiçbir yerde dindar olmayan bir Yahudi'nin sakallarını kesmek zorunda olduğu söylenmemiştir" ifadesini kullandı.
İsrail'de ultra ortodoks Yahudilerinin çoğunluğu, "ordudaki koşulların Yahudi şeriatına riayet etmeyi imkansız kıldığı" gerekçesiyle askerlik hizmetini yerine getirmeyi reddediyor.
Askerlik hizmetinin zorunlu olduğu İsrail'de bu süre kadınlar için 2 yıl, erkekler için ise 2 yıl 8 ay. Askere gitmeyi reddeden İsrail vatandaşlarının ise yargılanarak hapse atılmayı göze almaları gerekiyor.