İsrail'den barış görüşmelerine darbe

Güncelleme Tarihi:

İsrailden barış görüşmelerine darbe
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2010 10:49

İsrail, bir yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la doğrudan barış görüşmeleri yaparken, diğer taraftan Batı Şeria'da işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşimi inşaası yasağını resmen sona erdirdi.

Haberin Devamı

YASAĞIN KALKMASINI BÖYLE KUTLADILAR

Batı Şeria'da Yahudi yerleşim yeri inşaatlarına uygulanan on aylık moratoryumun süresi dolar dolmaz, buldozerler çalışmaya başladı.

Batı Şeria'daki büyük Filistin kentleri Nablus, Ramallah ve El Halil yakınlarındaki yerleşimlerde araziler, inşaat makineleri ve ekipleri ile doldu.

İsrail'in Kanal 2 televizyonu, en az 8 yerleşimde inşaat çalışmalarının yeniden başlatıldığını duyurdu.

Nablus yakınlarındaki, 1978'de kurulan 17 bine yakın nüfuslu ve Batı Şeria’nın dördüncü büyük Yahudi yerleşimi Ariel kentinin doğusunda, sabah saatleriyle birlikte planlanan yaklaşık 50 birimlik yeni mahallenin yapımı için arazi düzenleme çalışmalarına geçildiği bildirildi.

YOĞUN TELEFON TRAFİĞİ

Yasağın dün gece yarısı sona ermesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ortaya çıkması beklenen kriz nedeniyle ABD ve Ortadoğu'daki liderleri telefonla aradı.

Haberin Devamı

Netanyahu'nun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile iki kez, ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah'la da telefon görüşmeleri yaptığı belirtildi.

NETANYAHU: TARİHİ FIRSATI KAÇIRMAYALIM

İsrail Başbakanı Netanyahu, "tarihi bir barış anlaşması"na ulaşmak amacıyla doğrudan müzakerelerin sürdürülmesi için Filistin Devlet Başkanı Abbas'a çağrıda bulundu.

ABBAS: BARIŞ SÜRECİ ZAMAN KAYBI

Abbas ise İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da yeni Yahudi yerleşim inşaatlarını durduran moratoryumu uzatmaması halinde, barış görüşmelerinin zaman kaybı olacağını söyledi.

Paris'e resmi ziyarette bulunan Abbas, Fransa'daki Yahudi toplumunun önde gelen temsilcileriyle yaptığı görüşmeden sonra, “Eğer İsrail yeni yerleşim inşaatlarını sürdürürse, barış süreci zaman kaybı anlamına gelir” dedi.

İZNİ OLANLAR EVLERİNİ YAPABİLİR

Netanyahu ve hükümetinin 10 aylık süreyle uygulamaya koyduğu inşaat yasağı, bugün TSİ 01.00 itibarıyla sona erdi.

İsrail Ulaştırma Bakanı Likudluu Yisrael Katz, yasağın sona ermesiyle yerleşimcilerin geceyarısı sonrası itibarıyla, ellerinde yasal izinleriyle evlerini yapmaya başlayabileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

YAHUDİ YERLEŞİMİ YAKININDA SİLAHLI SALDIRI

Yahudi yerleşimlerindeki inşaat yasağının bu gece yarısı dolması öncesinde, Batı Şeria'da bir Yahudi yerleşimi yakınında meydana gelen silahlı saldırıda 9 aylık hamile bir Yahudi kadınla kocası yaralandı.

El Halil yakınlarında Teneh Omarim Yahudi yerleşimi yakınında meydana gelen olayda, Filistinli militanların otoyolda giden iki araca ateş açtıkları, araçlardan birinde bulunan ve yaralanan hamile kadınla kocasının araçlarıyla Ber Şeva'daki hastaneye ulaştıkları belirtildi.

İsrail-Filistin doğrudan görüşmeleri 2 Eylül'de Washington'da başlamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!