Güncelleme Tarihi:
İsrail’de aralık ayında göreve başlayan ülke tarihinin en sağcı ve dinci hükümetinin, yargı alanında yapmayı planladığı değişikliklere karşı 80 ila 100 bin kişi, yağmura rağmen Tel Aviv’de sokaklara çıktı. Eylemciler hükümetin, Yüksek Mahkeme tarafından iptal edilme endişesi taşımadan yasa çıkarmasına olanak sağlayacak düzenlemesine tepkili. Protestolara katılan Başbakan Netanyahu’nun kuzeni Dan Netanyahu, planlanan yargı reformunun ülkeyi Nazi Almanyasına benzeteceğini söyledi.
FİLİSTİN BAYRAĞINA TUTUKLAMA
Tel Aviv’in yanı sıra Kudüs ve Hayfa’da da çok sayıda kişi sokaklardaydı. Genelde barışçıl geçse de Tel Aviv’de 200 kadar eylemcinin, kentin ana arterlerinden Ayalon otoyolunda trafiği kesmeye çalışması üzerine polisle gruptakiler arasında çatışma yaşandı. Kudüs’teki protesto sırasında da polis, Filistin bayrakları dalgalandıran bazın protestocuları tutukladı. Ülkede geçtiğimiz günlerde kamusal alanlarda Filistin bayrağı açmak yasaklanmıştı.
YARGI REFORMU İLE NE DEĞİŞECEK
- Başbakan Binyamin Netanyahu’nun desteklediği yasa tasarısı, Yüksek Mahkeme kararlarının Parlamento tarafından salt çoğunlukla geri çevrilmesine olanak sağlıyor. Protestocular bunu “demokrasiye saldırı” olarak görüyor. Yasanın kabul edilmesi durumunda yargıçların atanmasında milletvekillerinin etkisi artacak, atama komisyonlarının çoğunluğu hükümet üyelerinden oluşacak. Böylece yargının bağımsızlığının azalması, mahkemelere güvenin gerilemesi, azınlık haklarının erimesi ve yolsuzluğun artmasından endişe ediliyor. Netanyahu hükümetinin bu değişikliği, Batı Şeria’daki yasa dışı yerleşimlere karşı verilecek olası Yüksek Mahkeme kararlarını geçersiz kılmak için kullanacağı sanılıyor. Ayrıca Netanyahu’nun devam etmekte olan yolsuzluk davasını sonlandırmak için de kullanılabileceği belirtiliyor.