Güncelleme Tarihi:
MISIR’ın arabuluculuğunda yürütülen dolaylı müzakereler sonucunda önceki akşam Gazze’deki Filistinli gruplar ile İsrail hükümeti arasında ateşkes sağlanırken, Netanyahu hükümetinde kriz patlak verdi. Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin Gazze politikasına sert eleştiriler yönelten radikal sağcı Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) partisi lideri Avigdor Lieberman dün savunma bakanlığından istifasını açıkladı. Katar’dan gelen 15 milyon doların (82 milyon TL) abluka altındaki Gazze’ye girişine izin verilmesi ve Filistinli gruplarla ateşkesin kabul edilmesine sessiz kalamayacağını söyleyen Lieberman, şunları kaydetti: “Bir yandan mecliste teröristlerin ailelerine para akışını önlemek için yasalar geçirirken diğer yandan da bunlara para vererek sınırımıza gelip protesto düzenlemelerini ve askerlerimizin öldürülmesine destek sunmalarını sağlıyoruz.” Sovyetler Birliği göçmeni, 60 yaşındaki radikal sağcı siyasetçi Lieberman, 2016’da savunma bakanlığı görevine getirilmişti.
ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE
İngiliz Reuters’a göre Netanyahu’nun sağcı Likud partisinin sözcüsü, İsrail Başbakanı’nın savunma bakanlığını da üstleneceğini söyledi. Netanyahu, dışişleri bakanlığını da üstlenmiş durumda.
Lieberman başkanlığındaki parti İsrail meclisinde 5 sandalyeye sahip. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun liderliğini yürüttüğü ve Lieberman’ın da içinde yer aldığı 6 partili hükümetin 66 milletvekili bulunuyor. Koalisyon hükümetinin 120 sandalyeli mecliste güvenoyu alması için 61 milletvekiline sahip olması gerekiyor. Lieberman’ın istifasıyla hükümetinin sandalye sayısı 61’e düşmüş oluyor. Lieberman’ın istifasının ardından koalisyonun zayıflaması nedeniyle erken seçim gündeme gelebilir. Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Lieberman’ın istifasını ‘siyasi zafer’ olarak niteledi.
HAARETZ: NETANYAHU’NUN PLANI YÜRÜRLÜKTE
İsrailli merkez sol çizgideki Haaretz gazetesi İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Filistin meselesine bakışına dair 5 maddelik yaklaşımını şöyle özetledi:
Netanyahu bir Filistin devletinin kurulmasını önlemeye kararlı.
İşgal altındaki topraklardaki Filistinliler yarı-özerk dışa kapalı yerleşimlerde yaşamak zorunda kalacak.
Filistinlilerin refahı, onların bu durumunu İsrail’e baskı yapmak için istismar eden Arap ülkelerinin sorumluluğundadır. Bu anlamda Katar kaynaklı paranın Gazze’ye aktarımı Netanyahu’nun her zaman inandığı durumdur.
İsrail, Filistin sorunundan bağımsız olarak Arap ülkeleriyle ilişkilerini geliştirebilir.
Netanyahu’ya göre zaman İsrail’in yanında. Mısır ve Ürdün gibi Arap ülkelerinin İsrail’i devlet olarak kabul etmeleri nasıl on yıllar boyunca sürdüyse, İsrail liderine göre Filistinliler de nihayetinde var olanı kabul edecek.
Haaretz gazetesi, Hamas’a para transferi ve Gazze’de ateşkese onay vererek, Netanyahu’nun kısa vadede birkaç yıl gibi zaman kazandığını ve bu fırsatı, yakında gerçekleşecek genel seçimlerde avantaja dönüştürmeyi planladığını da iddia etti.
PAZAR GÜNÜNDEN BERİ NE OLDU
Abluka altındaki Gazze Şeridi’nde gerginliğin fitilini ateşleyen olay geçen pazar akşamı İsrail ordusuna bağlı özel kuvvetlerden bir grup askerin sivil bir araçla Gazze’ye sızması oldu. Gazze Şeridi’ne sızan İsrail askerlerinin Hamas’a bağlı birlikler tarafından fark edilmesi üzerine çıkan çatışmada 7 Filistinli hayatını kaybetmiş, 1 İsrail askeri öldürülmüştü. Hamas ve İslami Cihad’ın roket saldırılarına İsrail hava operasyonlarıyla yanıt vermiş; 7 Filistinli ile İsrail tarafında bir kişi ölmüş, önceki akşam ise ateşkes sağlanmıştı.