İsrail’de halk sokakta muhalefet çıkış arıyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail’de halk sokakta muhalefet çıkış arıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2023 07:00

İsrail’de tartışmalı yargı reformu paketinin, Yüksek Mahkeme’nin “makul” bulmadığı hükümet kararını iptal etme hakkını kısıtlamayı öngören maddesi önceki gün İsrail parlamentosu Knesset’te muhalefetin protesto ettiği oturumda yasalaştı.

Haberin Devamı

 

Yargı düzenlemesini protesto etmek için binlerce kişi ülke çapında sokaklara dökülürken, protestocular İsrail parlamentosu Knesset’in yakınlarındaki Sacher parkında çadır kampı kurdu. Dün de Knesset çevresini abluka altına alan protestocularla polis arasında çatışmalar yaşandı. Sendikalar genel grev tehdidinde bulunurken, ülkedeki doktorların yüzde 95’ini temsil ettiği belirtilen İsrail Tabipler Birliği Kudüs haricindeki bölgelerde 24 saatliğine greve gitti. Ülkenin önde gelen dört gazetesi siyah ilk sayfa ve ’İsrail demokrasisi için kara gün’ manşetiyle çıktı. Bunun, yargı düzenlemesine karşı teknoloji şirketleri tarafından verilmiş bir ilan olduğu açıklandı.

İPTAL OLUR MU

Muhalefetin yasa değişikliğinin iptali için izleyebileceği tek yol, yeni yasada yetkilerinin kısıtlanması öngörülen Yüksek Mahkeme’ye başvurarak parlamento kararının iptalini talep etmek. Şu ana kadar üç sivil toplum kuruluşu bu yönde bir başvuruda bulunurken, muhalefet lideri Yair Lapid de başvuru yapacağını açıkladı. Ancak Yüksek Mahkeme’nin bugüne kadar yalnızca anayasa ile çelişen yasa tasarılarını iptal ettiğini belirten uzmanlar, anayasaya girmiş bir maddenin iptalinin mümkün olmadığı görüşünde.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!