Güncelleme Tarihi:
İSRAİL’in Gazze Şeridi’ne yönelik topyekûn saldırıları sürerken İsrailli aşırı sağcılar Gazze’nin geleceğini de Filistinlilerin elinden almanın hayalini kuruyor. Ülkenin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir başta olmak üzere Başbakan Binyamin Netanyahu hükümetinden 12 bakan ve çok sayıda milletvekili önceki akşam Gazze’nin kuzeyinde Yahudi yerleşim birimleri oluşturulması ve bölgedeki Filistin halkının üçüncü ülkelere tehcirinin teşvik edilmesi konulu bir konferans düzenledi.
‘ASKERİ REJİM KURACAĞIZ’
Aşırı sağcı Dini Siyonizm Partisi’nin lideri ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Kudüs Uluslararası Kongre Merkezi’nde karnaval benzeri bir atmosferde gerçekleşen konferansta yaptığı konuşmada, “İnşallah Gazze’ye yeniden yerleşeceğiz ve galip geleceğiz” ifadesini kullandı. Bu arada Smotrich, Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamada da, İsrail ordusunun Gazze’de askeri bir rejim kuracağını ve İsrail askerlerinin Gazze’de kalması konusunda tüm kabine üyelerinin hemfikir olduğunu ileri sürdü.
Konferansa katılan bakanlar ve milletvekilleri, sözde ‘Zafer ve Gazze’de Yerleşimin Yenilenmesi’ isimli anlaşmayı imzaladı. İki ismin yanı sıra, etkinliğe katılan Netanyahu’nun iktidardaki Likud partisinden İletişim Bakanı Shlomo Karhi, aşırı sağcı bakanların söylemlerini daha da ileriye taşıyarak, Gazzeli sivillerin artık bölgeyi terk etmek istediklerini söylemeye zorlanabileceğini savundu.
RAMALLAH’TAN TEPKİ
İsrailli bakanların düzenlediği konferansa Ramallah merkezli Filistin Yönetimi tepki gösterdi. Filistin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, konferansın, Uluslararası Adalet Divanının kararlarına açık bir meydan okuma ve Filistinlileri zorla yerinden etmeye yönelik aleni bir kışkırtma olduğu belirtildi.
İsrail’de ana muhalefet lideri Yair Lapid de konferansa tepki gösterdi. Lapid, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Konferans, İsrail’e uluslararası çapta zarar veriyor ve görüşmeleri süren muhtemel esir takası anlaşmasını baltalıyor. Bu konferans İsrail askerlerini tehlikeye atıyor. Böyle bir etkinliğin düzenlenmesi korkunç bir sorumsuzluktan ibarettir” ifadelerini kullandı.
ABD İLE GÖRÜŞ AYRILIĞI
Başta ABD ve Avrupa Birliği olmak üzere birçok küresel aktör, Gazze’nin toprak bütünlüğünün korunması, Filistinlilerin Gazze’den çıkarılmaması ve bölgenin geleceğini sadece Filistinlilerin belirleyeceğine dair kırmızı çizgilerini birçok kez belirtmiş olsa da, İsrail’in savaş sonrası Gazze’nin geleceğinde söz hakkı iddia ettiği biliniyor. Öte yandan, Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, yorumlar hakkında dün yaptığı açıklamada, “Sorumsuz, umursamaz, kışkırtıcı” ifadelerini kullandı ve bu yorumların Binyamin Netanyahu’nun kabinesindeki yalnızca “birkaç” bakanı kapsadığını söyledi.
BİLGİ NOTU:
İsrail ordusu, 1967’deki Altı Gün Savaşı’nın ardından Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmiş, 1970’te de ilk yerleşim alanını inşa etmişti. Gazze’deki toplam 21 Yahudi yerleşim bölgesi, 2005’te İsrail ordusunun çekilmesiyle tahliye edilmişti.
İSRAİL’DEN KUZEYDE OPERASYON SİNYALİ
İSRAİL Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail birliklerinin ülkenin Lübnan ile kuzey sınırına yakın bölgesinde çok yakında harekete geçeceğini söyledi. Gallant, “Çok yakında harekete geçecekler ve kuzeydeki birlikler güçlendirilecek” diyerek kuzeyde operasyon sinyali verdi. İsrail ordu radyosu GLZ de, Gazze’nin kuzeyinde 2 bin kadar Hamas savaşçısı kaldığını, İsrail güçlerinin, kalan Hamas direnişçilerine baskınlar gerçekleştireceğini ve gerekirse kapsamlı bir operasyon başlatılacağını duyurdu.