Güncelleme Tarihi:
Gazze'den 4 veteriner hekim, geçen hafta İsrail Tarım Bakanlığının davetlisi olarak geldikleri İsrail'de, bakanlığın Tel Aviv yakınlarındaki Kuş Hastalıkları Laboratuvarlarında 5 gün süreyle, hastalık teşhisi ve mücadelesi teknikleri konusunda çalıştı.
"İsrailliler ve Filistinliler için kuş gribi ortak bir düşman" diyen Filistin heyeti başkanı Dr. Said Sayim, tarafların ortaklaşa çalışmaması durumunda, herkesin kaybedeceğini söyledi.
Geçen mart ayında İsrail'de 9 noktada, birkaç gün sonrasında ise Gazze Şeridi'nde 8 kuş gribi vakasının ortaya çıkması üzerine taraflar acil olarak işbirliği yapmaya başlamıştı.
"21. Yüzyılda İsrail" adlı dergide yer alan habere göre, iki tarafın bu konudaki ortak çabaları oldukça somut sonuçlar verdi ve etkili oldu.
İsrail'deki laboratuvarın başkanı Dr. Şimon Perk, hastalıklar ve kuşlar için coğrafi sınırların bir anlam taşımadığına işaret ederek, "Ben bir politikacı değilim" diye konuştu. Perk, hastalıkların İsrailliler ve Filistinliler arasında ayrım yapmadığını da kaydetti.
Filistin heyeti başkanı Sayim, tarafların profesyonelce çalışmalarını "harika" olarak nitelendirdi ve bazen her şeyin yolunda gitmediğini, ancak siyasetin kendi işleri olmadığını söyledi.
"Bazen İsrailliler bize aşı gönderiyor ama kamyonlar, güvenlik gerekçeleriyle hemen sınırdan sokulmuyor. Ama aşılar bir şekilde yetişiyor" diyen Sayim ve İsrailli meslektaşı Perk, bir araya gelme imkanı bulamadıklarında ise telefonla çalışmalarını sürdürüyorlar.
Perk, "Said ve çalışma arkadaşlarıyla doğrudan telefonumuz var. Acil bir durum olduğunda, en azından telefonla fikir alışverişlerinde bulunuyoruz" derken, Batı Şeria'da da Ramallah ve diğer Filistin şehirlerindeki veteriner hekimlerle temas halinde olduklarını ve onlarla da çok iyi çalışma sergilediklerini kaydetti.
Her iki grubun ortak çalışmalarından birini de polimeraz zincir reaksiyonu cihazının çalıştırılması oluşturuyor. Bu teknik, DNA'nın belli bir bölgesinin kopyalarını çoğaltmak, böylece yeterli biçimde incelenebilecek miktarda DNA elde etmek için kullanılıyor. Bu yöntemin, dünya çapında kuş gribi vakalarının tespitinde önemli rol oynadığı da belirtiliyor.
Dr. Perk ve arkadaşları gibi olanaklara sahip olmadıklarını belirten Filistinli veteriner hekim Sayim, yakında aynı cihaza sahip olacakları beklentisinde olduğunu, bu nedenle İsrail'de aldıkları eğitimin kendileri için çok önemli olduğunu dile getirdi. Sayim, böylece biraz daha bağımsız çalışma imkanına kavuşabileceklerini, ancak İsrail tarafıyla çalışmayı, laboratuvar ve diğer imkanlarını kullanmayı da sürdüreceklerinini kaydetti.
Sayim, Gazze'de kuş gribinin kontrol altına alındığını ve mart ayından bu yana başka vaka görülmediğini de aktardı. Bu konuda İsrail ile yaptıkları çalışmaların kendilerine çok faydalı olduğunu da söyleyen Filistinli veteriner hekim, kuş gribine, Ortadoğu'da herhangi bir ülkeden daha iyi müdahale ettiklerini söylerken, İsrail ile "daha sağlıklı" alanlarda işbirliği yapmaktan mutlu olacağını, destek için de müteşekkir olduklarını ifade etti.
Sayım, "Garip ama bu hastalık bizi birbirimize daha yakınlaştırdı. Kuş gribi çok uzağa gitmeyecek. Kuşların göçünü durduramazsınız ve biz de bu konuda birlikte çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.
Filistinli grubun İsrail ziyareti, Şimon Peres'in adını taşıyan Peres Barış Merkezi'nin yanı sıra BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) mali katkılarıyla da desteklendi.