İsrail NATO’yu istiyor

Güncelleme Tarihi:

İsrail NATO’yu istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2006 00:00

İsrail'in Lübnan’a saldırısının 12'nci gününde bölgeden kaçış sürüyor. Yüzbinlerce kişi Lübnan'dan kaçmaya devam ederken İsrail'de günlük hayat sürüyor. Kuzeydeki Hayfa kenti dışında İsraillilerin yaşamlarında değişiklik olmadı. Oysa Lübnan ve Filistin'de savaş sivilleri vuruyor.İsrail ise, kara harekatına henüz karar vermediğini, Lübnan’a uluslararası güç yerleştirilmesine ise sıcak baktığını açıkladı.

Haberin Devamı

İsrail, Lübnan operasyonunun 11’inci gününde dün ilk kez Sayda kentini de hedef alıp, Beyrut’un güney banliyölerine yine bomba yağdırırken, Hizbullah’a karşı Lübnan içlerinde kapsamlı bir harekata girişip girişmeyeceği konusunda ipucu vermedi. İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz’un Lübnan’a büyük bir kara saldırısı düzenleyip düzenlememe konusunda henüz bir karar vermediğini söyleyen ordu sözcüsü General Miri Regev, "Roket saldırılarını durdurmak için her şeyi yapacağız" dedi.

NATO'YA EVET

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz ise, Lübnan’ın güneyine uluslararası barış gücü konuşlandırılmasını kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı. Haaretz gazetesinin haberine göre Peretz, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesinde, böyle bir uluslararası gücün NATO liderliğinde olmasını tercih edeceklerini söyledi. Haberde, Peretz’in, "Lübnan ordusunun zayıflığı nedeniyle, Lübnan’ın güneyine çok uluslu bir gücün konuşlanmasını destekleyeceğiz" dediği belirtildi. Oysa İsrail Başbakanı Ehud Olmert daha önce, uluslararası güç için zamanın erken olduğunu söylemişti.

ABD de, Lübnan’ın İsrail ile olan güney sınırına NATO gücü yerleştirilmesine açık olduğunu bildirdi. CNN Televizyonu’na konuşan ABD’nin BM’deki Büyükelçisi John Bolton, "Bu yeni bir fikir, ciddiyetle inceleyebiliriz. Biz BM Güvenlik Konseyi tarafından görevlendirilecek bir kuvvet düşünüyorduk ama, BM şapkasıyla değil" dedi. Bolton, bu güce ABD askerinin katılımını ise düşünmediklerini söyledi.

Washington Post gazetesi, Türkiye öncülüğünde 10-20 kişilik bir gücün bölgeye gönderilmesinin planlandığını yazmış, ancak Ankara "savaş ortamında barış gücü olmayız" açıklamasında bulunmuştu. Dün de New York Times gazetesi Lübnan’a konuşlandırılması önerilen çokuluslu güç için, "Türkiye’nin, potansiyel lider olarak adı geçiyor" diye yazdı.

Haaretz gazetesi, "Üst düzey İsrailli yetkililer, Hizbullah’a karşı saldırıların en az gelecek Pazar gününe kadar devam ettirilmesine ABD’nin de kabul ettiği inancında" diye yazdı.

GAZZE'YE HAVA SALDIRISI
  
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, bölgede oturanların hava saldırısından önce uyarıldığı, İslami Cihad üyelerinin, vurulan binalardan biride füze imal ettikleri bildirildi.

Haberin Devamı

İSRAİL, GÜNEY LÜBNAN'A ASKER YIĞIYOR
  
İsrail ordusundan yapılan açıklamada, yeni kara birliklerinin dün gece yarısından sonra Lübnan'a girdiği, ancak bunun, geniş kapsamlı bir işgal anlamına gelmediği bildirildi.

Haberin Devamı

SALDIRILAR HAFTALAR SÜRECEK
  
İsrail'in kuzeyindeki askeri bölge komutanı Udi Adam, 12 temmuzda başlayan İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının haftalarca süreceğini söyledi.  General Adam, dünkü açıklamasında, “Hedef kazanmaktır. Bu ne kadar zaman alacak? Bana göre haftalar” ifadesini kullandı.

HAYFA'YA HER BİR FÜZEYE KARŞILIK 10 EV YIKARIZ

İsrail askeri radyosuna açıklamalarda bulunan üst düzey havacı yetkili, İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'un hava kuvvetlerine Hayfa'ya düşen her füzeye karşılık Beyrut'un güney mahallesinde çok katlı 10 binayı yıkma talimatı verdiğini söyledi.

EMNİYET MÜDÜRÜ: İSRAİL'İN ORTA KESİMLERİ DE TEHLİKEDE  

Haberin Devamı

İsrail Emniyet Genel Müdürü Moşe Karadi, Hizbullahın İsrail'in orta kesimlerine de füze fırlatma olasılığı bulunduğunu söyledi.

Karadi, askeri radyoya yaptığı açıklamada, “Füzelerin Hayfa'nın güneyine ulaşabileceği yönünde yeni bir istihbarat almamakla birlikte,
böyle bir olasılığı planlamamız gerekiyor” dedi ve  incelemelerinin
sürdüğünü bildirdi.

İsrail'in kuzeyi, 12 temmuzdan bu yana Hizbullah füzelerine hedef oluyor. İsrail'in Lübnan sınırına 35 kilometre uzaklıkta bulunan, üçüncü büyük kenti Hayfa'da dün 2 sivil ölmüş, 5 kişi yaralanmıştı.

İsrail'in başlıca metropolü Tel Aviv, Lübnan sınırına 130 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

KAÇIRILAN ASKERLER İYİ

İsrail ateşkes için Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını şart koşarken, Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Salluk, kaçarılan iki İsrail askerinin iyi durumda ve güvenli bir yerde olduğunu belirterek, BM ya da üçüncü bir ülkenin İsrail ile mahkum takası görüşmelerinin başlaması için arabuluculuk yapmasını istedi. Salluk, "Almanya böyle bir rol oynayabilir" dedi. 2004 yılında Almanya’nın arabuluculuğu sonucunda Hizbullah’ın İsrailli bir ihtiyat albayı ile üç askerin cesedini teslim etmesi sonucu İsrail 400 Lübnanlı ve Arap tutukluyu serbest bırakmıştı. Ancak bu defa İsrail, Hizbullah’ın talebi olan takası kesinlikle reddediyor.

Burada evler olduğunu bilmiyordum

BİRLEŞMİŞ
Milletler (BM) Acil Durum Koordinatörü Jan Egeland, İsrail’in Hizbullah’ın karargahı olduğu gerekçesiyle Beyrut’un kalabalık bir mahalesini bombalamasına tepki gösterdi. Haret Hreik mahallesini gezerek

/images/100/0x0/55eaab47f018fbb8f88f2477
gördükleri karşısında şoke olan Egeland, gazetecilere "Bu korkunç, burada sıra sıra evler olduğunu bilmiyordum. Buradaki tahribat tahayyül ettiğimden çok daha büyük" dedi. Egeland, İsrail’in insani yasaları ihlal ettiğini söyledi. Böyle bir bombardımanda asker-sivil ayrımı yapmanın zorluğuna dikkati çeken Egeland, birçok hayata mal olan bu olayın güneyde bir çözümü sağlayamayacağını söyledi. İsrail uçakları söz konusu mahalleyi her gece bombalıyor.

Lübnan’da yerinden olan on binlerce insana yardım için 100 milyon dolar gerektiğini söyleyen Egeland, havadan, karadan ve denizden yapılacak BM yardımına güvenli geçiş şartlarını görüşmek üzere salı günü İsrail’e gidecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!