Güncelleme Tarihi:
İngiliz Financial Times’ta önceki gün yayımlanan İsrail’in Türkiye üzerinden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) petrolünü aldığı ve bunun İsrail’in ihtiyacının yüzde 77 gibi çok büyük bir payını oluşturduğu haberinin ardından İsrail gazetesi Jerusalem Post’a konuşan İsrailli bir uzman, Tel Aviv’in amacının Kürtlere yardım etmek olduğu yorumunda bulundu. Tel Aviv Üniversitesi’nde Moşe Dayan Afrika ve Ortadoğu Çalışmaları Merkezi’nde araştırma görevlisi olan Prof. Ofra Bengio, bunun İsrail desteği için “akıllıca bir yol” olduğunu söyledi. ‘Kürt Uyanışı’ adlı bir kitabı bulunan Bengio, İsrail’in Kürtlerle ilişkilerini kuvvetlendirmeye “çok ilgi gösterdiğini” ancak Kürtlerin tereddüt yaşadığını ve kamoyundan bunu saklamak istediğini ifade etti. Kürtlerin bu tavrının ABD’den daha güçlü destek alırlarsa değişebileceğini kaydeden İsrailli araştırmacı, “Kürtler Bağdat ve Tahran’la problem istemiyor. Sessiz kalmayı ve kimseyi üzmemeyi tercih ediyorlar” dedi.
‘TÜRKİYE SICAK KARŞILIYOR’
Bengio, Kürt petrolünün Türkiye’nin Ceyhan Limanı üzerinden İsrail’e taşınmasının Ankara ile İsrail arasında siyasi ilişkilerin gelişmesinin de yolunu döşeyecebileceğini ifade etti. Prof. Bengio, gazetenin “Petrol aracılardan geçtiği için Türkiye ve Kürtler petrolün son vardığı yerin İsrail olduğunu bilmiyor olabilir mi?” şeklinde sorusuna ise “Türkiye bunu kesinlikle biliyor ve sıcak karşılıyor, çünkü petrolün akışının devamını istiyor” iddiasında bulundu. Avusturya merkezli Ekurd.net sitesinin editörü Kürt gazeteci Ari Aram da Kürtlerin İsrail’e petrol satmaktan mutlu olduğunu ileri sürdü. Aram, IKBY yetkililerine İsrail’le olan ilişkilerini kamuoyuna açıklayıp, “Yardımları için İsrail’e yüksek sesle teşekkür etmeleri” çağrısı yaptı.
İSRAİLLİLERE ‘TÜRKİYE’YE GİTMEYİN’ UYARISI
İsrail’in merkez sol çizgideki gazetesi Haaretz, İsrail hükümetinin Türkiye’yi ziyaret edilmesi sakıncalı ülkeler listesine aldığını yazdı. Terörle Mücadele Bürosu’nun hazırladığı 27 ülkenin bulunduğu listede Türkiye de yer alırken, İsraillilere zorunlu olmadıkça Türkiye’ye gitmemeleri uyarısı yapıldı. Listedeki ülkelerdeki tehdit dereceleri belirtilirken, Türkiye güvenlik açısından istikrarsız olsa da İsraillilere yönelik saldırılar olacağı yönünde somut bir bilgi olmadığı da belirtildi. Gazeteye konuşan adı açıklanmayan bir büro yetkilisi, IŞİD’in Suruç’taki saldırısının ardından Türkiye’nin Suriye’ye geçişleri durdurmak için harekete geçmesinin ülkedeki tansiyonu yükselttiğini söyledi. 27 ülkenin olduğu listede İran, Lübnan, Suriye, Irak, Suudi Arabistan ve Yemen’e İsraillilerin gitmesinin yasak olduğu,
Libya, Sudan, Somali, Cezayir, Cibuti, Moritanya ve Tunus’un ise İsrailliler için “somut tehdit” içerdiği belirtildi.