İsrail askerine gerilla eğitimi

Güncelleme Tarihi:

İsrail askerine gerilla eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2006 09:48

İsrail ordusu, askerlerine yeniden gerilla eğitimi vermeye başlıyor.

Haberin Devamı

İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin yayın organı Bamahaneh'e göre, İsrail'in altı yıl önce Lübnan'dan çekilmesiyle kapatılan bir gerilla eğitim merkezi, son Lübnan savaşının ortaya çıkardığı gereksinimler nedeniyle yeniden faaliyete geçirilecek.

İsrail ordusu, gerek kendi içinden gerekse siyasi liderlerce son savaşta Hizbullah'ın gerilla taktikleriyle başa çıkamadığı yolunda eleştirilerin hedefi olmuştu. İsrail Genelkurmay Başkanı Dan Halutz da çarpışmaların sonuçlarını tam bir başarı olarak nitelendirememişti.

Bamahaneh'in haberine göre, gerilla eğitimlerinin yeniden başlayacağı kuzeydeki Elyakim üssünde subay ve askerlere Küresel Konuşlanma Sistemi (GPS) uyduları aracılığıyla yer tayini ve yön bulma, gizli karakollar oluşturma yöntemleri ve kamuflaj teknikleri öğretilecek. Eğitim sırasında "boya topları" kullanılarak, gerilla savaşı tatbikatları yapılacak.

Haberin Devamı

Elyakim Üs Komutanı Lior Lifshitz'in yaptığı açıklamaya göre, kuzeydeki tüm üslere yaygınlaştırılacak kurslarda subaylar yoğun ve askerler de kısmi gerilla eğitimi alacak. Elyakim üssündeki eğitim merkezinin birkaç ay içinde faaliyete geçmesi ve çeşitli ordu birliklerinin bu eğitimin yanı sıra gerilla savaşı için geliştirilmiş özel ekipmanla donatılması bekleniyor.

"DURUM, SAVAŞ SIRASINDAN KÖTÜ"

Birkaç gün önce, Celile Tümeni Komutanı Tuğgeneral Gal Hirsch'in ordudan istifa kararı, İsrail Silahlı Kuvvetleri içinde duygusal tepkilere yol açtı.

Adı verilmeyen üst rütbeli bir subay, Yediot Ahronot'a yaptığı açıklamada, duygularını, "Savaş sonrasında olup bitenler, savaşın kendisinden de kötü" diyerek dile getirdi.

Aynı subay, "Genel kanı, sistemin kontrolden çıktığı merkezinde. Durumu hızla düzeltmeliyiz; çünkü olan biten yalnızca İsrail'de değil, başka yerlerde de izleniyor" dedi.

Ordu kaynakları, general Hirsch'in kararında İsrail Silahlı Kuvvetlerinin üst komuta seviyesinin tutumunun etkili olduğu görüşündeler.

Hirsch'e yakın bir kaynak, "Genelkurmay Başkanı'nın son atamalar sırasında Hirsch'e arka çıkmasına, fiili hizmete devam etmesini sağlamakla kalmayıp terfi de ettirmesine karşın, bunların hem yetersiz hem de geç kalmış eylemler olduğunu" söyledi.

Haberin Devamı

Savaş sırasında Kuzey Kuvvetleri Komutanı'nın yardımcısı olarak görev yaptıktan sonra kısa süre öncesine kadar Hirsch ile yakın çalışma içinde bulunan Tümgeneral Eyal Ben Reuven'e göre, Hirsch'e yapılan haksızlıktan başka bir şey değil.

Ben Reuven, silah arkadaşı için "Sonunda dayanamadı. Savaş sırasında ve sonrasında iftiraların hedefi oldu. Bu iftiralar, evine, okuldaki çocuklarının kulaklarına kadar ulaştı. Sonunda sistemin kendisinin yanında olmadığını hissetti ve artık buna daha fazla katlanamayacağına karar verdi" diye konuştu.

Ben Reuven'e göre "askerlerin kaçırılmasını kendi başına bir olay olarak ele alıp sonuçlar çıkarmak doğru değil. Bir tümen komutanı olarak Gal, savaşta çok güç bir çıkış noktasından çıkarak, bazı yanlışlar yapmış olsa da iyi bir performans düzeyi sergiledi."

Haberin Devamı

"Tümen komutanları savaştaki tanklara benzer. Savaş sırasında Gal'ın yaptıklarına tanık oldum. Örnek bir komutandı ama ne yazık ki süregelen iftiralar karşısında kendisine destek çıkan yoktu" diyen Ben Reuven, "İsrail Silahlı Kuvvetleri gibi bir organizasyon içinde doğrusu en üst rütbeli yetkililerin ileri çıkarak sorumluluk almalarını, savaşı fiilen yürütenleri desteklemelerini beklerim" diye konuştu.

Ben Reuven, "Çarpışmalara tanık olan biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, savaş sonuçlarının beklentilerin gerisinde kalması tümen komutanının değil, onun üstündekilerin kabahatidir" dedi.

Hirsch'in istifasıyla İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin en iyi komutanlarından birini yitirmiş olduğunu söyleyen Tümgeneral Ben Reuven, bu olayın öteki komutanları da etkilemeyeceği ümidini dile getirdi.

Haberin Devamı

Güney Lübnan sınırında kaçırılan iki asker Ehud Goldwasser ile Eldad Regev, Hirsch'in tümenindendi. 12 Temmuz'da iki askerin Hizbullah tarafından kaçırılması ve sonrasındaki Lübnan savaşındaki başarısızlıkları incelemek için bir komisyon kurulmuş ve bu komisyon, ilk raporunu Genelkurmay Başkanı Dan Halutz'a iletmişti. Ancak komisyonun, İsrail ordusuna her düzeyde ağır eleştiriler getiren raporu Halutz tarafından geri çevrilerek, bulguların yeniden gözden geçirilmesi istenmişti.

Soruşturma Komisyonu Başkanı yedek generallerden Doron Almog, Gal Hirsch'i, bir süre önce ordudan atılmasını tavsiye edeceği yolunda uyarmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!