Güncelleme Tarihi:
Nasıl geleceği tartışma konusu olan Prenses, mahkemenin kapısına kadar arabayla geldi ve gülümseyerek gazetecileri selamladıktan sonra içeri girdi.
PRENSES MAHKEME SALONUNA BÖYLE GELDİ / FOTO GALERİ
Prenses Cristina, eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin’le yüzde 50 ortak olduğu bir şirkette yapıldığı öne sürülen yolsuzluklarla ilgili sorgu yargıcı Jose Castro’nun sorularını cevapladı. Ben eşime çok güveniyordum.” diyen Prenses, yolsuzlukta adı geçen Noos Enstitüsü ve Aizoon şirketlerinin faaliyetleriyle hiçbir ilgisinin olmadığını belirtti.
Kral’ın küçük kızı Cristina, yargıç Castro’nun kendisine yönelttiği yüzün üzerindeki sorunun çoğuna “Bilmiyorum, tanımıyorum ve hatırlamıyorum” gibi cevaplar verdiği bildirildi.
Yargıç Jose Castro, TSİ 16.00 sularında iki saat yemek molası verilen duruşmanın akşam saatlerine kadar süreceği ifade ediliyor.
Ülke tarihinde ilk defa bir Kraliyet ailesi üyesinin sanık olduğu soruşturmaya ulusal ve uluslararası medya büyük ilgi gösterdi. Bugünkü duruşma için 90’a yakın medya kuruluşundan 396 gazetecinin akredite olduğu kaydedildi. 200 polisin geniş güvenlik önlemi aldığı mahkeme önünde Prenses’i protesto etmek isteyen grubun yaklaşmasına müsaade edilmedi.
Çoğu Cumhuriyetçilerden oluşan göstericiler, Prenses aleyhine sloganlar atarken, “Hukukun adı var: Castro”, “Castro halk seninle” ve “İspanya Kraliyeti dışarı” gibi pankartlar açtı.
NOOS DAVASI
‘Noos davası’nda sanık olarak yargılanan Kral’ın damadı İnaki Urdangarin, kar amacı gütmeyen Noos Enstitüsü aracılığıyla kamuya ait 6,1 milyon Euro’yu zimmetine geçirmekle suçlanıyordu.
Urdangarin için kamu malını zimmetine geçirme, kötüye kullanma, dolandırıcılık ve evrakta sahtekarlık gibi 6 ayrı suçtan sırasıyla 23 sene hapis cezası isteniyor. Geçtiğimiz Kasım ayında, 6,1 milyon Euro'luk manevi sorumluluk teminatına karşılık Urdangarin adına kayıtlı 16 adet gayrimenkule mahkeme kararıyla el konulmuştu.
Enstitü’nün 5 yöneticisinden biri olan Prenses Cristina’nın, eşiyle ortaklaşa kurduğu Aizoon şirketinde bazı usulsüzlükler yapıldığı öne sürülüyor.
Prenses ve ailesinin, safari, alış veriş ve ev restorasyonu gibi 1 milyon Euro’nun üzerindeki şahsi harcamalarını, Noos Enstitüsü’nden fon alan Aizoon şirketine fatura ettiği belirtiliyor.
Yargıç Castro, Prenses’i şirketteki usulsüzlüklerde Maliye’ye karşı “kalkan” görevi üstlenmek ve göz yummakla suçluyor.