Güncelleme Tarihi:
Sosyalist hükümet tarafından gündeme getirilen "Tarihi Bellek" adlı yasa tasarısı, bugünden itibaren Mecliste görüşülüyor. İç savaş ve Franco dönemindeki mahkeme kararları, infazlar ile ideolojik veya siyasi nedenlere dayandırılan her türlü şiddetin reddedildiği tasarıda, Franco döneminde zulüm görenlerin yasal haklarının genişletilmesi ve vatandaşları bölen unsurları ortadan kaldırmaya yönelik, farklı nesiller arasında dayanışmayı teşvik etmek gibi önlemlerin uygulanması öngörülüyor.
Yasa tasarısında, tüm devlet kurumlarından Franco döneminin bütün sembollerinin kaldırılması, o dönemde ölenlerin ailelerine verilen tazminat ve emeklilik haklarının genişletilmesi, general Franco ve yandaşlarının gömülü olduğu Madrid'deki Valle de los Caidos anıtının sadece dini bir yer gibi korunarak Franco'yu veya iç savaşı öven hiçbir gösteriye izin verilmemesi ve Franco döneminde öldürülenlerin cesetlerinin bulunduğu yerlerin ve kimliklerin belirlenmesinin kamu kurumlarınca kolaylaştırılması gibi maddeleri de yer alıyor.
Bu arada, farklı sebeplerden de olsa sosyalist hükümete dışarıdan destek veren komünist görüşlü Birleşik Sol (IU), Yeşiller (ICV), Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) ve Kataonya Yönelim ve Birlik (CIU) partileri ile ana muhalefet Halk Partisi (PP), "Tarihi Bellek" yasa tasarısına karşı çıkıyor.
Franco rejiminde en fazla zulüm görenlerin Katalanlar ve komünistler olduğu göz önünde bulundurulursa, IU, ICV, ERC ve CIU, hükümetin sunduğu yasayı "yetersiz, Franco dönemi kurbanlarını alçaltıcı" olarak görüyor.
PP ise 2002 yılında parlamentoda oy birliğiyle alınan kararla Franco rejiminin kınandığını ve kurbanlara destek verilmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, hükümetin girişimine, "eski yaraları yeniden açtığı ve iki yüzlü olduğu" gerekçesiyle karşı çıkıyor.
Mecliste hükümet adına eleştirilere cevap veren Başbakan Yardımcısı Maria Fernandez de la Vega, "tarihi yeniden yazmak" gibi bir niyette olmadıklarının altını çizerek, "Bu yasa, bizi istikrarlı ve sağlam bir demokrasiye götüren geçiş dönemi ruhunun en iyi mirası olacaktır" dedi.
Genel görüş, "Tarihi Bellek" yasasının hükümetin sunduğu şekliyle Mecliste kabul edilerek Senatoya gönderileceği yönünde.
Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz temmuz ayında Avrupalı sosyalist parlamenterlerin girişimiyle Franco rejimini kınayan bir karar almıştı.