Güncelleme Tarihi:
DÜNYA Sağlık Örgütü (WHO) sosis, pastırma ve jambon benzeri işlenmiş etlerin kansere yol açtığını resmen açıkladı. Raporda, günde 50 gram işlenmiş et yenilmesinin kalınbağırsak kanseri riskini yüzde 18, mide, pankreas ve hatta prostat kanseri riskini de ciddi ve anlamlı oranda artırdığı kaydedildi. WHO’ya bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Dairesi’nden 22 bilim adamı, farklı ülkelerde et ve kanser üzerine yapılan 800’den fazla çalışmayı inceleyerek bu sonuca vardı. Buna dayanarak işlenmiş eti ‘kanserojen’ ve kırmızı et ‘muhtemelen kanserojen’ olarak tanımlandı. Rapor, kırmızı et konusundaki verilerin sınırlı olduğunu not düşerken, kırmızı etin sağlık açısından yararları bulunduğuna da işaret etti.
PİŞİRMEYLE ALAKASI MEVZUsUNA GİRİLMEDİ
Raporda, kansere yol açtığı ifade edilen işlenmiş etlerle, kırmızı etin ömrünü uzatmak veya tadını değiştirmek amacıyla tütsüleyerek, kurutarak ya da tuz ve koruyucu maddeler ekleyerek niteliğinin değiştirilmesi kastediliyor. WHO’nun raporuna göre kanser tehlikesini artıran unsurlar da bu eklenen maddeler. Raporla birlikte işlenmiş et, tütün, alkol ve plütonyum ile aynı kategoriye yani kansere yol açan maddeler kapsamına girdi. WHO’dan Dr. Kurt Straif, “Bireylerin işlenmiş et tüketiminden kalın bağırsak kanserine yakalanmaları tehlikesi hâlâ düşük. Ama bu risk, tüketilen işlenmiş et miktarinin artmasıyla yükseliyor” dedi. Araştırmada, eti pişirme yöntemleriyle kanser riski arasında bir bağlantı ise aranmadı. Raporda dünya çapında her yıl kanserden kaynaklanan 34 bin ölümün işlenmiş eti fazla tüketmekten olabileceği tahmini de yer aldı. Buna kıyasla tütün nedeniyle her yıl ölen kanser hastalarının sayısının bir milyonu, alkolden ölenlerin 600 bini ve hava kirliliğinden ölenlerin de 200 bini bulduğu belirtildi.
ET ENDÜSTRİSİ RAHATSIZ
Rapora et endüstrisinden itiraz geldi. Kuzey Amerika Et Enstitüsü, “Kanserin tek çeşit gıdalardan kaynaklanmayan karmaşık bir hastalık olduğu” söyledi ve ve kanserde hayat tarzının, çevresel faktörlerin önemine işaret etti. Kuzey Amerika Et Enstitüsü’nün Başkan Yardımcısı Betsy Booren, “Akdeniz diyetini uygulayan insanlar tavsiye edilen işlenmiş et miktarının iki katını tüketiyor. Akdeniz diyetinin takip edildiği İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkeler dünyanın en uzun yaşam süresine sahip yerlerden” açıklamasını yaptı.