Güncelleme Tarihi:
PARİS’in kuzeyindeki Le Bourget fuar alanında UOIF tarafından 34’üncü Fransa’daki Müslümanlar Buluşması düzenlendi. Amar Lasfar, burada yaptığı konuşmada, Fransa’da ve Avrupa’daki bütün Müslüman kuruluşların bu buluşmaya katıldığını ifade ederek, başkanlığını yaptığı teşkilatı ileriye doğru taşımak için çaba sarf ettiğini dile getirdi. Lasfar, bu yılki buluşma vesilesiyle teşkilatın isminin değiştiğini belirterek, “İslami Kuruluşlar Birliğinin yeni ismi ‘Fransa’daki Müslümanlar’ olacak” dedi.
Fransa’da 23 Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanı seçimine de değinen Lasfar, ülkedeki Müslümanlara oy kullanmaları çağrısında bulundu.
ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİLİYOR
Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa da özellikle Müslüman dünyasının zor bir dönemden geçtiğine dikkati çekerek, bu konuda din adamlarının çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı. Musa, bu buluşmanın Fransa Müslümanlarının 34’üncü buluşması adını taşıdığını ancak sadece Fransa’daki Müslümanların değil Avrupa, Somali ve Filistin’den katılanların da olduğunu söyledi.
Her şeyden önce bunun güzel bir birlik dayanışması olduğu belirten Musa, “Bazı meselelerin dile getirilmesi, konuşulması açısından da yararlı etkinlikler bunlar. Nitekim konuşmacıların bazıları Fransa’daki genel duruma işaret ettiler. Seçim atmosferinde bu ülkedeki Müslüman kitlenin duyarlılıklarının yeterince dikkate alınmadığına işaret edilen konuşmalar oldu. Bu da gösteriyor ki bir hareketlenme, bir bilinçlenme var” diye konuştu.
700 BİN TÜRKİYE KÖKENLİ YAŞIYOR
İnsanların kendilerine yeterince ilgi, meselelerine karşı da yeterli duyarlılığın gösterilmediği bilincinde olduğunu ve bunu da dile getirdiklerini aktaran Musa, şöyle devam etti:
“Fransa köklü gelenekleri olan bir ülke, İslam’la uzun yıllardır hatta asırlardır birlikteliği, yaşanmışlığı, dolayısıyla tecrübesi olan bir ülke. Burada da yöneticiler düzeyinde bu meselenin farkındalar. Bu ülkedeki Müslüman sayısı 5-6 milyon civarında. Sosyal barışın, kamu düzeninin tesis edilmesi, korunması, sürdürülmesi bakımından toplumun önemli bir kesimini oluşturan bu insanların duyarlılıklarının tabii gözetilmesi önem arz ediyor. Bu toplantının bir diğer özelliği gördüğüm kadarıyla Fransa Müslümanlarının bir buluşması olmakla birlikle diğer dinlerden temsilcilerin de davet edildiğini memnuniyetle gördüm. Onlar da söz aldı, görüşlerini dile getirdi. Bunun ötesinde onların varlığı dahi dinler arası diyalog, iş birliği, iletişim, her neyse, insanlar bazen kelimeler üzerinde uzlaşamıyor. Böyle bir iletişim için güzel bir platform oluşturduğunu ifade etmeliyim.”
Musa, Türkler açısından da bu buluşmanın önemli olduğunu, Fransa’daki Müslüman kitlenin 700 bin kadarını Türklerin oluşturduğunu kaydetti. Musa, buluşmaya Fransa İslam Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş’ın da katıldığını, bunların güzel gelişmeler olduğunu belirtti.