Güncelleme Tarihi:
FRANSA’nın başkenti Paris’te hizip dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan kanlı baskının ardından İslam ülkelerinden de saldırıya kınama yağdı. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), saldırıyı iki ayrı açıklamayla kınadı. İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Suudi genel sekreteri İyad Emin Medeni, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’a bir mektup yazarak, Fransız hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade etti ve kurbanların ailelerine taziyelerini iletti. Medeni, ‘insanları terörize eden, sosyal dokuları tehdit eden ve kültürler ve dinler arasında uçurum oluşturan bu fenomene karşı savaşmak ve onun kökünü kazımak için bölgesel ve uluslararası işbirliğinin gerekliliğine vurgu yaptı. İİT Genel Sekreteri Medeni, Fransız Cumhuriyeti’nin temel ilkeleri özgürlük, eşitlik ve kardeşliğin üstün geleceğine inancını da vurguladı.
El Ezher: Bin yıllık geçmişiyle Sünni İslam’ın en büyük eğitim kurumlarından olan El Ezher Üniversitesi de saldırıyı açık bir dille ‘suç’ olarak niteledi ve İslamiyetin ‘şiddetin her türlüsünü kınadığını’ kaydetti.
Arap Birliği: Genel sekreteri Nebil el Arabi’nin ‘terör saldırısını güçlü şekilde kınadığını’ duyurdu.
Fransız Müslümanlar Konseyi: Saldırıyı ‘barbarca’ diye adlandıran Konsey, “Cumhuriyetin değerlerine ve demokrasiye bağlı olan herkesi ateşe benzin dökmekten başka bir işe yaramayacak olan provokasyonlardan uzak durmaya” çağırdı.
İngiltere Müslümanlar Konseyi: Twitter hesabından “Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıyı kınıyoruz. Saldırganlar kim olursa olsun, amaçları ne olursa olsun, hiçbir şey can almayı meşrulaştırmaz” açıklamasını yaptı.
ABD-İslam Konseyi: ABD’deki en büyük Müslüman sivil hak örgütü olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi, inançları ve dini şahsiyetleri alaya alanlara bile yapılsa bu tip korkakça saldırıları kabul etmeyeceklerini ifade etti.
Ülkeler de tepki gösterdi
Endonezya: Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya Dışişleri Bakanlığı, saldırı için kınama açıklaması yayınladı ve Fransız halkına ve devletine taziyelerini gönderdi.
Suudi Arabistan: Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’dan yapılan açıklamada da Paris’teki cinayetlerin ‘derin bir kederle takip edildiği’ belirtildi. Suudi ajansı, olay için “İslam diniyle ilgisi olmayan korkakça saldırı” ifadesini kullandı.
Katar: Dışişleri Bakanlığı, “Sivilleri hedef alan bu tür saldırılar bütün değerleri çiğniyor” açıklamasını yaptı.
Müslümanlar saldırıyı protesto edecek
ALMANYA’daki cami dernekleri cuma vaazında terör saldırısını kınadı ve terörün İslam’la asla bağı olamayacağını vurguladı. Müslüman cemiyetleri pazartesi günü başkent Berlin’de sokağa dökülmeyi planlıyor. Berlin’de yapılacak büyük bir gösteriyle terör lanetlenecek. Almanya Başbakan Yardımcısı ve SPD Genel Başkanı Sigmar Gabriel de tüm siyasi parti ve liderlerini Berlin’de yürüyüşe çağırdı. Tüm Avrupa terörün şokundan çıkarak, terörü lanetlemeyen kitlesel gösterilere sahne olacak. Yarın da Fransa’da Paris’teki katliamı kınamak için ülke çapında eylemler yapılacak.
Dayanışma ve işbirliği mesajı
Birleşik Arap Emirlikleri: “Bu korkunç suçlar bu kötülüğü ortadan kaldırmak için işbirliği ve dayanışma yapılması gerektiğini gösteriyor” ifadesiyle gösterdi.
Filistin: Devlet Başkanı Mahmud Abbas, saldırıları ‘tiksindirici suç’ olarak niteledi ve eylemi kınadı.
Malezya: Başbakan Necip Rezak, Twitter’da “Malezya tüm şiddeti en sert şekilde kınıyor. Fransız halkının yanındayız. Aşırıcılığa karşı ılımlılıkla savaşmalıyız” diye yazdı.
Fas: Kral 6’ncı Muhammed ise Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a gönderdiği mesajda ‘korkakça ve iğrenç saldırıyı’ güçlü şekilde kınadı.
Ruhani: İslamofobi’yi körüklüyor
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ‘terörizmi ve İslam adına yapılan şiddeti’ kınadı. İran basınında yer alan ifadelerine göre Ruhani, “Şiddetin ve terörizmin bölgede, Avrupa’da ve ABD’de kınanması gerekiyor” dedi. Ruhani, “Cihat adına, din adına ya da İslam adına haksız yere öldüren ya da şiddet eylemlerinde bulunanlar isteseler de istemeseler de İslamofobi’yi körüklüyor” dedi. Ruhani, derginin adını ise açıklamasında geçirmedi. İran Dışişleri Bakanlığı ise “Aşırıcılığa karşı yanlış politikalar ve çifte standartlar uygulanması ne yazık ki bu gibi olaylara yol açtı” diyerek Batı dünyasına eleştiri de bulundu.
Sisi: Terör uluslararası bir olgu
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi, Hollande’a taziye mesajı yolladı. Sisi, “Terörizm uluslararası ortak çabayla yüzleşilmesi ve yok edilmesi gereken uluslararası bir olgudur” ifadelerini kullandı. Lübnan BaşbakanI Temmam Selam, ‘kabul edilemez ve meşrulaştırılamaz bir terör eylemi’ dedi. Selam, Hollande’a çektiği fakstada kurbanların ailelerinin acısını paylaştığını ifade etti.