Güncelleme Tarihi:
Topkapı Eresin Otel'de yapılan toplantının açılışında konuşan İKÖ Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ İnsani Yardım Forumu'nun kuruluşundan bu yana geçen 3 aylık sürede ikinci kez toplandığını, ancak bu toplantının son derece zorlu ve karmaşık insani koşullarda, Lübnan ve Filistin'e karşı insanlık dışı saldırının sürdüğü uluslararası sessizlikte yapıldığını söyledi.
İKÖ'nün bu koşullar altında, vahşi saldırının başından itibaren cevap vermeye çalıştığını anlatan İhsanoğlu, şunları kaydetti:
“Ateşkes sağlanması ve Lübnan'a haklarının verilmesi için BM ve AB gibi kuruluşlarla girişimde bulunulmasını sağlamak için toplandık. Saldırı Lübnan'a çok yıkıcı bir etki göstermiş, insani açıdan trajedi yaşatan bir felakete yol açmıştır. Bu saldırılar sonucu 600 insan öldü, 4 bin kişi yaralandı, 800 bin kişi yerinden edildi. Elektrik ve su hizmetleri verilememekte, yiyecek ve sağlık imkanları giderek azalmakta, Lübnan ve Filistin'e karşı ardı arkası gelmeyen saldırılar sonucu yardım konvoylarına da saldırıya geçilmekte. Bu felaket durumun artarak devam etmesi sonucu bu toplantıyı yapmaya karar verdik.
Büyük ölçekli insani yardım kampanyasına ihtiyaç bulunmakta. Bunun, Lübnanlı ve Filistinli kardeşlerinizin sorunlarına, dayanılmaz keder ve acılarına cevap vereceğine inanıyorum.”
İhsanoğlu, İKÖ Dışişleri Bakanları 33. oturumunda sivil toplum kuruluşlarının gözlemci statüsüne sahip olmasına karar verildiğini ve önümüzdeki dönemde bir toplantı yapılacağını da duyurdu.
KATILIMCILAR
Toplantıya İKÖ Genel Sekreteri İhsanoğlu'nun yanı sıra İslam Dayanışma Fonu Başkanı Gazi Bakış, İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali, Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Habib Siam ile Deniz Feneri, Dünya Doktorları, Küresel Barış Misyonu, Uluslararası Kardeşlik ve Dayanışma Birliği, Uluslararası İnsan Hakları Fonu, İslam Dayanışma Fonu, İslami Yardım, Müslüman Eller, Katar Yardım Derneği ve Özbekistan hükümetinden temsilciler katıldı.