Güncelleme Tarihi:
İSKOÇYA’dan ikinci kez gelen referandum talebine karşı çıkan Theresa May, “Bence AB ile gelecekteki ortaklığımız için İskoçya ile birlikte doğru anlaşmayı elde etmek üzere çalışmalıyız. Birlikte çalışmamız gerekiyor, ayrılmamız değil” dedi. İngiltere Başbakanı May, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma (Brexit) sürecinde ülkenin bir bütün olarak en iyi anlaşmayı sağlamaya odaklanması gerektiğini vurguladı.
STURGEON: TARİHİ BİR GÜN OLABİLİR
İskoçya bölgesel yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon ise merkezi hükümetin İskoçya’nın ikinci bağımsızlık referandumu talebini geri çevirmesinin bağımsızlık için başlı başına bir gerekçe olacağını söyledi. BBC İskoçya’ya konuşan Sturgeon, “Westminster’in (merkezi hükümet) demokratik olarak seçilmiş İskoç hükümetinin ve İskoç meclisindeki çoğunluğun önünü tıkama hakkı olduğunu düşünmesi, bağımsızlık için özlü bir gerekçe teşkil eder. Tarih bir gün bugüne dönüp baktığında, bunu birliğin kaderinin belirlendiği gün olarak görebilir” dedi.
SORUMLU BAKAN TALEPLERİ REDDETTİ
Birleşik Krallık’ın İskoçya’dan Sorumlu Devlet Bakanı David Mundell, merkezi hükümetin İskoç bölgesel hükümeti ile ikinci bağımsızlık referandumu için müzakereye girmeyeceğini bildirmişti. 2014’te yapılan ilk bağımsızlık referandumunun sonucunu hatırlatan ve bugün de koşullarda herhangi bir değişiklik olmadığını savunan Mundell, “Böyle bir referandum için ne halk desteği var ne de politik destek. Dolayısıyla herhangi bir tartışmaya veya müzakereye girmeyeceğiz. Bu yöndeki her talep şimdilik reddedilecek” diye konuştu.
İSKOÇYA “AB’DE KALALIM” DEMİŞTİ
İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta geçen yıl yapılan AB referandumunda halkın yüzde 52’si Brexit’ten yana oy kullanmıştı. İngiltere ve Galler’de Brexit oyları ağırlıktayken, İskoçya’da halkın yüzde 62’si, Kuzey İrlanda’da da yüzde 55.8’i AB üyeliğinin devamı yönünde oy vermişti.