İşkencehaneden ormana: Sami Abdulrahman Parkı

Güncelleme Tarihi:

İşkencehaneden ormana: Sami Abdulrahman Parkı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2014 09:15

Erbil'in bir ormanı aratmayacak büyüklükteki Sami Abdulrahman Parkı, sıcaktan bunalan, yeşil alan arayan ve spor yapmak isteyen Iraklıların nefes aldığı mekanlardan.

Haberin Devamı

http://fotogaleri.hurriyet.com.tr/galeridetay/81989/2/1/26299556/erbilin-oksijen-deposu-sami-abdulrahman-parki

Erbil halkının, çöldeki vaha olarak adlandırdığı parkta, 800 dönüm alan üzerinde bir milyondan fazla ağaç bulunuyor. Bakımında ve temizliğinde bin 200 kişinin çalıştığı parkta spor ve çocuk oyun alanları, göletler, havuzlar, kafeteryalar ve sosyal tesisler bulunuyor.

Günün her saatinde spor yapanları burada görmek mümkün. Özellikle koşu parkuru büyük ilgi görüyor. Piknik yapmak isteyen aileler de Sami Abdulrahman Parkı'na geliyor. Ancak parkta mangal yakılmasına ve çekirdek tüketimine izin verilmiyor. Parkta, çocuklar için onlarca oyun alanı bulunuyor. Göletteki tekne turu da çocuklara keyifli dakikalar yaşatıyor.

Haberin Devamı

Park, Erbil dışından gelen Iraklıların da uğrak alanlarından. Iraklı turistler, saatlerce gezip eğlendikleri parkta bol miktarda fotoğraf çekiyor. Parkın için de bir de botanik bahçesi bulunuyor.

Park aynı zamanda düğünlere de ev sahipliği yapıyor. Evlenmek isteyen çiftler, düğün için bu parkı tercih ediyor.

Parkın yapımı ise 1990'ların başına kadar uzanıyor. Şimdilerde parkın bulunduğu alan, Saddam Hüseyin döneminde 5. Kolordu, askeri cezaevi dahil birçok askeri tesisi barındırıyordu. Ancak 1990'larda şehrin askeri ağırlığını kırmak için bir proje başlatıldı ve bu proje kapsamında bu bölge parka dönüştürüldü.

2006 yılında halkın hizmetine açılan parkın ismi de dönemin Kürdistan Bölgesel YÖnetimi Başbakanı Sami Abdulrahman'dan geliyor. Park, 2004 yılında bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Sami Abdulrahman'ın ismini taşıyor.

Sami Abdulrahman Parkı Müdürü Fehmi Muhammet, AA muhabirine yaptığı açıklamada parkın üzerine kurulduğu alanın Saddam Hüseyin döneminde karakol olarak kullanıldığını belirterek, "Bu karakolda yüzlerce insana işkence yapılıyordu" dedi.

Bu alanı, insanların özgürce gezebildiği bir parka çevirerek önemli bir mesaj verdiklerini anlatan Muhammet, Erbil'de genel olarak yeşil alanların az olduğuna dikkat çekti ve "Sami Abdulrahman Parkı, bize büyük bir yeşil alan sağladı. Park, bizim oksijen depomuz oldu" diye konuştu.

Haberin Devamı

Parka ailesiyle pikniğe gelen Kava Ahmet Kerim ise "Burada kendimizi çok iyi hissediyoruz. Biz de çocuklarımız da eğleniyoruz. Erbil'in incisi bu parkı halk olarak temiz tutmalıyız" ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!