IŞİD’in kalbine saldırı hazırlığı

Güncelleme Tarihi:

IŞİD’in kalbine saldırı hazırlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2016 19:47

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı (CENTCOM) General Joseph Votel önceki gün Suriye’nin Rojava bölgesinde Kobani’ye sürpriz bir ziyaret düzenleyerek PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin de içinde yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilileri ile görüştü.

Haberin Devamı

IŞİD’in kalbine saldırı hazırlığı
11 saat süren görüşmede, IŞİD’in Suriye’deki merkezi Rakka’ya düzenlenecek operasyonun ele alındığı ifade edilirken SDG komutanlarından Dijwar Xebat, Votel’in Rakka operasyonuna başlamaları durumunda kendilerine gerekli desteği vereceklerini söylediği belirtildi.

Votel’ın ziyareti ABD’den bugüne kadar Suriye’nin Rojava bölgesine gerçekleştirilmiş en üst düzey askeri ziyaret oldu. Suriye’deki Kürt sitelerinde yer alan haberlere göre, General Joseph Votel 10 ABD’li gazeteci eşliğinde, 2 helikopter ile önce Kobani, ardından Cezire kantonuna geçti. Ziyarette, General Votel’in PYD’nin en büyük bileşeni olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilileri ile görüştüğü belirtilirken, görüşmede özellikle IŞİD’in merkezi Rakka’ya düzenlenecek operasyonun ana gündem maddesi olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

‘ASKERİ İLİŞKİLER GÜÇLENECEK’

ABD’li General Joseph Votel ile görüşmede yer alan SDG komutanlarından Dijwar Xebat şunları söyledi: “Görüşmede bir çok konu görüşüldü. General Joseph Votel de gerekli olan neyse yapacaklarını ve Rojava’ya da gerekli yardımları sunacaklarını belirtti. Her iki taraf da gerçekleşen görüşmede askeri ilişkilerini daha da güçlendireceği kararına vardı. General Votel, Rakka operasyonuna başlanması durumunda ellerinden gelen desteği kendilerine sunacağını da söyledi.” Votel’ın selefi olan General Lloyd Austin, Suriye’yi daha önce hiç ziyaret etmemişti. ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e Karşı Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk 30 Ocak’ta Kobani’yi ziyaret etmişti. 18 Mayıs’ta da aynı kenti ziyaret ettiği iddia edilen McGurk, Votel’ın ziyaretiyle ilgili Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda “IŞİD liderleri karanlıkta ses kayıtlarına indirgenirken CENTCOM komutanı General Votel Rakka’ya taarruz hazırlıklıkları için Suriye’deydi” dedi. Türkiye, PKK ile bağlantısından ötürü PYD’yi terörist kabul ediyor.

ÖRGÜTTEN BATI’YA TEHDİT

Haberin Devamı

ABD CENTCOM komutanı General Joseph Votel’ın önceki gün Kobani’ye gerçekleştirdiği sürpriz ziyaretin yankıları sürerken, IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el Adnani 31 dakikalık ses kaydında Ramazan Ayı’nda özellikle ABD ve Avrupa’yı hedef alan saldırılar düzenlenmesi yönünde çağrıda bulundu. ABD öncülüğündeki koalisyon uçakları 19 Mayıs’ta sivillere hitaben Rakka’ya el ilanları bırakmıştı. İlanda Arapça, “Uzun zamandır beklediğiniz an geldi. Rakka’yı terk etme vakti” denmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!