Güncelleme Tarihi:
B-52’ler, Irak’ta yaptıkları ilk operasyonda Musul’un 60 km güneyindeki Kayyarah kasabasında IŞİD’e ait bir silah deposunu vurdu. B-52’lerin kullanımı beraberinde sivil kayıpların artacağı endişelerini de getirdi. Bağdat’taki Amerikan güçlerinin sözcüsü Albay Steve Warren, ‘tartışmalı olmakla birlikte hafızalarda onlarca yıl B-52’lerin ayrım gözetmeksizin bombardıman yaptığının olduğunu’ ifade etti.
Sözcü Warren, “Bu günler geride kaldı. B-52’ler hassas vuruş özelliğine sahiptir ve geçtiğimiz 20 aydır olduğu gibi aynı şekilde hassas operasyonları sürdürecekler” dedi. Amerikalı askeri sözcü, ‘Uçan Kalelerin’ sadece güdümlü bombalarla donatıldığını sözlerine ekledi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a göre Irak’ta IŞİD’e karşı ağustos 2014’ten beri devam eden operasyonlarda güdümlü füzeler sayesinde sivil kayıplar göreceli olarak düşük kaldı ve 26 sivil hayatını kaybetti. Bağımsız gözlemciler ise gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu söylüyor.
ŞÖHRETLERİ KÖTÜ
Dev bombardıman uçakları B-52’ler, ilk olarak 1950 yılında üretildi. Soğuk Savaş döneminde ABD’nin devasa askeri gücünün sembolü olan B-52’ler özellikle Vietnam’da yaptıkları ‘halı bombardımanlarıyla’ hatırlanıyor. Bu bombardıman türünün adı, bir bölgenin tamamen vurulmasından geliyor.
Komuta Florida’dan Bağdat’a geldi
ABD’nin IŞİD’e yönelik askeri operasyonları yürüttüğü komuta merkezi değişti. Komuta, ABD’nin Florida eyaletindeki Merkez Komutanlığı’ndan alınarak Bağdat’taki Amerikalı askeri yetkililere verildi. Sözcü Warren, bu değişikliğin “bürokratik sürecin hızlandırılması” için yapıldığını söyledi. Daha alt rütbedeki subaylara saldırı onayı yetkisi veren bu gelişmenin sivil kayıpları artıracağı endişesine karşın Warren, yüksek sayıda sivilin risk altında olduğu durumlarda yetkinin yine merkez komutanlıkta olacağını belirtti.
Obama’nın eski danışmanı: Suriye’yi bombalamalıydık
ABD Başkanı Barack Obama’nın eski Ortadoğu danışmanı Philip Gordon, Atlantic dergisine yaptığı açıklamada ‘2013’de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, kimyasal silah kullandığında Suriye’yi bombalamalıydık’ dedi. Gordon, ABD’nin bir ülkeyi uyarmasına rağmen kimyasal silah kullanmaya devam ediyorsa caydırıcılığı sürdürmek için maliyetli bile olsa adım atılması gerektiğini söyledi. Eski danışman, Obama’nın “rejim değişikliğine giden tam ölçekli işgallerin işe yaramadığını Irak’ta, rejimin çökmesine neden olan kısmi işgallerin işe yaramadığını Libya’da ve hiçbir müdahale yapmamanın da işe yaramadığını Suriye’de gördüğünü” ifade etti.