IŞİD sınıra havan topuyla saldırıyor, ABD onu vuruyor

Güncelleme Tarihi:

IŞİD sınıra havan topuyla saldırıyor, ABD onu vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2014 21:11

YPG militanlarının savunması ve hava saldırıları nedeniyle Kobani’de bazı bölgelerde geri çekilmek zorunda kalan IŞİD, dün Suriye’den Türkiye’ye açılan Mürşitpınar sınır kapısının karşısındaki bölgeyi ele geçirmek için havan topuyla saldırı düzenledi.

Haberin Devamı

Bazı havan topu mermilerinin Türkiye tarafına düşmesi üzerine sınır hattında önlemler arttırıldı. ABD ise yeni hava saldırıları düzenledi.

ABD öncülüğündeki koalisyon uçaklarının bombardımanıyla ilerleyişi durdurulan IŞİD militanları, Türkiye’ye açılan, karşısında Mürşitpınar Sınır Kapısı olan sınır kapısı Ayn El Arap’a (Kobani) havan topu mermileriyle saldırdı. IŞİD, 15 Eylül’den beri çatıştığı Halk Savunma Birlikleri (YPG) güçlerinin dış dünya ile iletişimini kesmek için sınır bölgesine 9 Ekim’de saldırıya geçmişti.

MERMİLER TÜRKİYE'YE DE DÜŞTÜ

Hava saldırılarıyla darbe alan IŞİD militanlarının bulundukları bölgelerden çekilmesiyle birkaç günden bu yana oluşan sessizlik, dün peş peşe atılan havan topu mermileri ile bozuldu. Kobani’nin doğu bölgesinde bulunan IŞİD militanları, sabah saatlerinden itibaren Mürşitpınar Sınır Kapısı’nın karşısında bölgeye peş peşe havan topu mermileri ile saldırdı. Kürt grupların karargah binasının da bulunduğu bölgeye sabahtan itibaren yaklaşık 10 havanın düştüğü görüldü. AFP ajansına konuşan Kobani Kantonu Dış ilişkiler Bakan Yardımcısı, IŞİD’in Kürtler için tek ikmal kapısı olan, kentte kalan siviller için de tek çıkış yolu olan sınır kapısını havan topu ile vurduğunu doğrularken, YPG’nin bu bölgeye saldıran militanları geri püskürttüğünü söyledi. Havan topu mermilerinden dördünün sınırın Türkiye tarafına düştüğü belirtildi. Boş bir alana düşen havan topu mermileri herhangi bir yaralanmaya ve can kaybına sebep olmadı. Türk tankları sınır hattında devriye geçişlerini sürdürüyor.

NAKLEN İZLENDİ

ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları ise öğleden sonra IŞİD mevzilerine yönelik en az iki hava saldırısı daha gerçekleştirdi. Türkiye tarafındaki köylülerin tepelerden izlediği, televizyon kanallarının canlı yayınına da yansıyan hava saldırıları bölgede kara bulutların oluşmasına neden oldu.


Numan Kurtulmuş: Güvenli bölge sınırlarımız içinde olabilir

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la katıldığı Afganistan ziyaretinde “Sınırlarımız içinde güvenli bölgeyi oluşturabiliriz” dedi. Güvenli bölge, tampon bölge konularında kafa karışıklığı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Tampon bölge askeri amaçla da olabilir, sivil amaçla da olabilir. Bunlar sınırlarımızın dışında olacak olan şeyler... Bir de güvenli bölge var. Kendi sınırlarımız içinde güvenli bölge oluşturabiliriz. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. İstediğimiz an güvenli bölgeyi oluşturabiliriz” dedi.

Kurtulmuş, Başbakan Davutoğlu’nun El Cezire’de açıkladığı, Türkiye’nin sınırları dışında, Suriye’nin kuzeyini kapsayan bölgede güvenli bölge oluşturulması planıyla ilgili ise “O uluslararası sistemin ya BM ya da koalisyon ülkelerinin kararıyla alınacak tedbirdir. Bu tampon bölge, askeri tampon bölge şeklinde de bu anlamda güvenlikli bir bölge şeklinde de olabilir. İnsanların, göçmenlerin güvenliğinin sağlandığı yer olabilir. TSK böyle bir çalışmayı yapıyor. Bu illa uygulanacak diye söylemiyorum, Türkiye sınırları içinde de gerekirse güvenli bölge çalışması yapılabilir” dedi. DHA


Karadavi’den itiraf

Haberin Devamı

Müslüman Kardeşler’in dini lideri Yusuf el-Karadavi IŞİD emiri Ebubekir el-Bağdadi’nin bir zamanlar teşkilatlarının mensubu olduğunu doğruladı. Dünya Müslüman Alimler Birliği basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada Bağdadi’nin şu anda Müslüman Kardeşlerle hiçbir bağlantısının olmadığı belirtildi. Sosyal medyada yayılan bir videoda Karadavi Bağdadi’nin bir zamanlar örgütünün bağlantısı olduğunu doğruluyordu. Yazılı açıklama bu videoya açıklık getirmek için yapıldı.


Çarmıhta TL’li not

Haberin Devamı

IŞİD’in Halep’te kullandığı binaları gizlice videoya çeken Abdullah el-Buşi’yi çarmıha gerildiği iddia ediliyor. SOHR’a göre IŞİD militanları casus olduğunu iddia ettikleri el-Buşi’yi ölüme terk ederken üzerine “Suçu: Üslerimizi video başına 500 Türk Lirası karşılığında kayıt etmek” yazılı bir plaka koydular. IŞİD, kontrol ettiği bölgelerde izni olmadan çekim yapılmasını yasaklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!