Güncelleme Tarihi:
IŞİD’in özellikle son günlerde Kuzey Irak’a doğru yönelmesi, Türkmenler ile Ezidilerin ağırlıklı oldukları kasabaları ele geçirmesiyle Kuzey Irak’la, merkezi Irak yönetimi arasındaki sınır ortadan kaldırmayı hedeflediği belirtiliyor. İstihbarat raporlarındaki diğer çarpıcı tespitler de şunlar:
KOALİSYON TAKTİĞİ
IŞİD’in çekirdek kadrosu 2-3 bin kişi. Ancak arazideki en önemli taktiği ele geçirmek istediği bölgelerde Şii ve merkezi Bağdat yönetimi karşıtı gruplarla hemen koalisyona gitmesi. IŞİD, oluşturduğu koalisyonla başarı sağladıktan sonra gerektiğinde işbirliği yaptığı gruplarla da çatışmaktan kaçınmıyor.
ALTI TÜMENİN SİLAHINA SAHİP
Bu kadar güçlü olmasının ve son olarak Sincar’ı düşürmesinin en önemli nedeni, Musul’da Irak Ordusu’nun tüm askeri teçhizatı bırakıp kaçması. IŞİD, 6 tümene ait ve ABD’nin hibe ettiği yeni ağır silah ve zırhlı araçlar da dahil çok güçlü askeri teçhizata sahip. Bunun bir kısmını da Suriye’ye kaydırmış durumda. ABD özelikle silahların IŞİD’in eline geçmesinden dolayı Maliki’ye çok kızgın.
ÖNCE RABİA SONRA HABUR
IŞİD’in şu anki taktiği Suriye sınırındaki Rabia Sınır Kapısı’nı da ele geçirmek. Böylece Suriyeli Kürtlerin, Iraklı Kürtlere yardım etmesinin önünü kesecekler. Bunu sağlarlarsa daha sonraki hedefleri Habur’un Irak tarafı bile olabilir.
KULOĞLU: BAASÇI KURMAYLARI VAR
Irak konusunda uzman iki isim Türkiye’nin eski Irak Özel Temsilcisi emekli büyükelçi Oğuz Çelikkol ile emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu da, IŞİD’in neden güç kazandığıyla ilgili şunları söyledi:
“IŞİD’in içinde harp tekniklerini bilen, eğitimli Saddam dönemi ordusundan kurmay askerler muhakkak ki var. Bunlar tabii ki, güç kazanmasında rol oynuyorlar. Ancak bir şey daha var ki, işlediği tüm vahşi cinayetlere rağmen ABD ve Batı gereken boyutta sesini çıkarmıyor. Bunun da en önemli nedeni, Batı’nn İran’ın bölgede Şii kuşak kurma planına karşı, Suriye ve Irak’ın orta kesimlerini kapsayacak şekilde Sünni kuşak kurdurarak karşılık verme.”
ÇELİKKOL: HALKTAN DESTEK ALIYOR
“Biz terörist örgüt olarak değerlendiriyoruz ama yerel halktan destek alıyor. Şii merkezi yönetiminin kendisini dışladığını gören yerel Sünni halkın desteği olmasa bu kadar başarılı olma imkanları olmaz. IŞİD uzun zamandan beri olan bir şey, yeni bir oluşum değil. İsim değiştirerek bugüne kadar geldiler. Suriye’de desteklenmesi gereken muhalif grupların Batı tarafından yeterince desteklenmemesi neticesinde önce Suriye, sonra Irak’ta başarılı oldular.”