Güncelleme Tarihi:
WASHINGTON Yönetimi’nin, Papa Françesko’nun 12 Nisan’da yaptığı açıklamada 1915 Olayları’nı “yaygın biçimde soykırım olduğu düşünülen” diye nitelendirmesinin ardından kendi içinde başlattığı tartışma sonucu ‘soykırım’ dememe kararı almasında, Türkiye ile beraber çalışma kaygısının etkili olduğu belirtildi. Hürriyet’e bilgi veren bir Yönetim yetkilisi, özellikle Amerikan Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’un tavsiyeleri sonrası, Obama’nın daha önceki yıllarda olduğu gibi olayları bu sene de Ermenice “büyük felaket” anlamına “Meds Yeghern” olarak nitelendirecek olmasının “şu andaki hayatları kurtarma” amacına dayandığını söyledi.
IŞİD’LE SAVAŞ AĞIR BASTI
Amerikan Yönetim’nin bölgesel konularda Türkiye ile yürüttüğü geniş işbirliğinin kapsamı, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Amerikalı mevkidaşı John Kerry ile Salı günü olan toplantısından önce yaptıkları açıklamalara da yansıdı. Kerry, 10 ayrı başlıkla iki ülkenin toplantıda ele alacakları konuları sıralarken, İran’la olan nükleer müzakerelerin ardından ikinci önemli gündem maddesi olarak saydığı IŞİD’le savaş konusunda şunları söyledi: “DAEŞ (IŞİD) zayıfladıkça, yeni militanlar kazanmaya daha bağımlı hale geliyor. Bu da bizim genç insanları ölümcül bir hata yaparak örgüte katılma ve seyahat edip sınırı geçerek Suriye’ye gitmeye çalışmamaları konusunda ikna etmek ve gerekirse onları engellemek için çabalarımızı iki katına çıkartmamız gerektiği anlamına geliyor. Türkiye, tarama prosedürlerini geliştirme çabalarını hızlandırıyor, ‘girişi yasaklar listesini’ genişletip uyguluyor, terör şüphelilerini gözaltına alıyor. Ayrıca Şubat’ta Türk Hükümeti Suriye muhalefetinin sicili araştırılmış üyeleri için ABD önderliğinde bir eğit-donat misyonuna ev sahipliği yapmayı da kabul etti.”
12 BİN 800 KİŞİNİN GİRİŞİ YASAK
Kerry’nin Türkiye ile ortak yürütülecek eğit-donat programının “ABD önderliğinde” gerçekleşeceğini ilk kez açıkça dile getirdiği açıklamanın ardından konuşan Çavuşoğlu da, ABD ile IŞİD’e karşı beraber yürütülen çabalara vurgu yaptı. Ve Türkiye’nin IŞİD’e katılmak için Suriye ve Irak’a geçmeye çalışabileceği düşünülen 12 bin 800 kişiyi Türkiye’ye girişi yasaklılar listesine aldığını açıkladı.
Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, Amerikalıların uzun süredir Türkiye’nin hazırladığı bu listeye erişim istediğini belirttiler. Ancak görüşmeler sonrasında bilgi paylaşımının hangi seviyede olacağına karar verildiğini açıklamadılar. Çavuşoğlu, yabancı savaşçılar konusu dışında Suriyeli muhalifler için eğit-donat konusunda da ilerleme sağlandığını belirtti. Kaynaklar, ilk aşamada Türkiye’nin sicili Amerikalılar tarafından da araştırılmış 200 kişilik bir gruba altı haftalık bir eğitim vermeye hazır olduğunu söyledi. Bu konuda atılan adımlar Çavuşoğlu’nun Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile olan görüşmesine de yansıdı. Ve Beyaz Saray Sözcüsü Bernadette Meehan’ın yaptığı açıklamaya göre, “Büyükelçi Rice ve Bakan Çavuşoğlu, IŞİD’e ve yabancı savaşçılara karşı işbirliğini güçlendirmenin somut yollarını tartıştılar ve ılımlı Suriye muhalefetinin sicili araştırılmış üyeleri için eğit-donat programını gözden geçirdiler.”
DİASPORADAN DEVAM SÖZÜ
Kerry’nin şimdi Türkiye ile süren işbirliğini büyütmek için 13-14 Mayıs’ta Antalya’da yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısı çerçevesinde Türkiye’ye gitmesi beklenirken, Rice’ın görüşmede Bakan Çavuşoğlu’nu “Ermenistan ile ilişkileri geliştirmek, 1915 vahşeti konusunda Türkiye’de açık ve samimi bir diyaloğu kolaylaştırmak için somut adımlar atma konusunda da teşvik ettiği” açıklandı.
Ermeni diasporası ise soykırımın tanınması çabalarını devam ettirme söz verdi. Washington’da 7-9 Mayıs tarihleri arası “Ermeni Soykırımını” anmak için kapsamlı bir tören hazırlayan diaspora temsilcilerinden ANCA’nın başkanı Ken Hachikian, “Başkan Obama’nın yabancı baskısına her seferinde teslim olmasına rağmen Ermeni kökenli Amerikalılar olarak müttefiklerimizle birlikte Ermeni Soykırımı’nın gerçek ve adil bir biçimde ortaya konulması için Amerikan desteğini oluşturma konusunda daha da kararlı biçimde çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Mayıs’ta Washington’da yapılacak törenlere Ermeni Patrik Katolikos II. Karekin ve Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan’ın da katılacağı belirtildi.