Güncelleme Tarihi:
Haswani, İngiliz Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada suçlamaları reddederken, AB’nin bunun yerine IŞİD’den Türkiye’ye petrol kaçıran aracılara yönelmesi gerektiğini savundu.
Petrol ve gaz tesisi inşa ediyor
AB’nin resmi açıklamasında Haswani’nin IŞİD’den petrol alımı için Suriye rejiminden destek ve fayda sağladığı belirtilerek, El Hasavani diye da anılan işadamının Esad rejimi ile yakın ilişkisi olduğu belirtildi. Suriye’de HESCO mühendislik ve inşaat şirketinin sahibi olan Haswani şirketinin petrol ve gaz tesisleri kurduğunu söylüyor. Daha önce Cezayir, Birleşik Arap Emirlikleri ve Sudan’da da iş yapmış. Haswani, şirketinin hali hazırda IŞİD’in nüfuz alanında yer alan merkez Suriye’de doğalgaz tesisi inşa ettiğini belirterek “belki bunlar bu fantazileri tetiklemiştir” diye konuştu.
‘Siz Türkiye’ye petrol satanlara bakın’
Batıda daha önce de Esad’ın IŞİD’den petrol aldığı gündeme gelmişti, ancak Haswani’nin karalisteye girmesiyle bu bağlantı gözler önüne serilmiş oldu. AB kararını destekleyen İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond yaptığı açıklamada “Bu listeleme, Esad’ın IŞİD’e yönelik ‘savaşı’nın danışıklı dövüş olduğuna, onları finansal olarak desteklediğine dair bir delil” dedi. AB’nin kendisine yönelik yaptığı suçlamaları destekleyecek kanıtı bulunmadığını AB’yi dava edeceğini söyleyen Haswani, bunun yerine IŞİD adına petrolü Türkiye’ye kaçıran aracılara odaklanılması gerektiğini savundu. AB, 200’den fazla birey ve 60 kuruma yaptırım uyguluyordu, aralarında Hasvani’nin de bulundğu toplam 13 kişi ve kurumu da kara listeye aldı. Kara listeye alınanların AB’deki varlığı donduruluyor, AB’ye girişleri bloke ediliyor. BM’nin kasım ayındaki bir raporuna göre IŞİD’in petrolden günde 846 bin ile 1.6 milyon dolar kazandığı hesaplanıyor.