Güncelleme Tarihi:
SURİYE’den sonra nüfuzunu Irak’ta da genişleten Irak Şam İslam Devleti terör örgütünün, kadınlara sünnet zorunluluğu getirdiği iddia edildi. Birleşmiş Milletler’in Irak’taki iki numaralı yetkilisi Jacqueline Badcock, “Bu sabah aldığımız bir haber, IŞİD fetva yayınlamış” dedi. Erbil’den Cenevre’ye videolink ile bağlanan Badcock’a göre fetva, Musul kenti ve civarını etkileyecek. 11 ile 46 yaş arasındaki kadınlara getirilen sünnet zorunluluğunun o bölgedeki yaklaşık 4 milyon kadını etkileyebileceği belirtildi. Badcock, bunun büyük endişe yarattığını belirterek, “Bu Irak halkının ya da teröristlerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan kadınların arzusu değil” dedi. Badcock’ın açıklaması büyük endişe yaratırken Twitter’da IŞİD sözcüsünün “sünnet fetvası verdikleri” yönündeki haberi yalanladığı belirtildi. Irak’ta bazı bölgeler dışında kadın sünneti yaygın bir uygulama değil.
NYT, IŞİD’in başkentinde
Adını İslam Devleti (İD) olarak değiştiren IŞİD aldığı sert önlemlerle dikkat çekiyor. Nitekim New York Times gazetesinin bir muhabiri, altı gün boyunca Irak Şam İslam Devleti’nin ilk denetimi sağladığı kent olan Suriye’nin Rakka kentinde kalarak burada hayatın nasıl değiştiğini aktardı. ‘Bir NYT çalışanı’ diye imza atılan haberde yer alan notlar şöyle:
Rakka’da trafik polisleri kavşaklarda trafik akışını sağlıyor. Suç oranı düşük. Vergi memurları vergi topluyor. Ama El Reşid Parkı’nın anıtları olan aslan heykelleri gitmiş. Genç kız ve erkeklerin, akşamları yürüdüğü, flört ettiği Al Amasi parkı yüksek demir parmaklıklarla kapanmış, üzerine IŞİD’in bayrağı asılmış. Hırsızlık yapanların elleri kesiliyor.
Kilise kapandı yasaklar geldi
Rakka Belediye Binası’nda şimdi islami işler komisyonu bulunuyor. Maliye Bakanlığı, şeriat mahkemesi ve emniyet müdürlüğü olmuş. Trafik polislerinin merkezi Birinci Şeriat Lisesi’nde yer alıyor. Rakka Kredi Bankası şimdi vergi dairesi olarak hizmet veriyor. Vergi memurları her iki ayda bir esnaftan elektrik, su ve güvenlik için 20 dolar vergi alıyor. Karşılığında makbuz veriyorlar. Rakka’da bir kuyumcudan alışveriş yapan bir kadın, “Karşımda eşkıya yok da devlet varmış gibi” diyor.
Rakka’ya yardım götüren yardım kuruluşu örgütü çalışanları, IŞİD’in kontrolü sağladıktan sonra günlük hayatın akışını sağlamak için çalışanlara dokunmadığını söylüyor. Bunun yerine yöneticiler alınmış, IŞİD’in adamları tayin edilmiş.
* Kentteki üç kilise kapanmış. Ermeni Katolik Kilisesi’nin haçını indiren IŞİD, kendi bayrağını asarak burayı propaganda merkezine çevirmiş. Sigara ve nargile içmek yasaklanmış, kahvehaneler kapatılmış. Kadınlara tesettür zorunluluğu getirilmiş.