IŞİD 500 Ezidi kadını cariye olarak esir aldı

Güncelleme Tarihi:

IŞİD 500 Ezidi kadını cariye olarak esir aldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2014 01:10

Terör örgütü Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Ezidilerden 500 kişiyi öldürdüğü, 500 kadını da esir aldığı bildirildi.

Haberin Devamı

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nden (KYB) Ezidi milletvekili Feyyan Dahil, Irak parlamentosunda yaptığı konuşmada, "IŞİD, Musul'un Sincar ilçesinde, Ezidilerden 500 kişiyi öldürdü, 500 kadını da cariye olarak esir aldı. Kadınları Telafer'e yakın bölgelere götürdü" dedi.

Haberin Devamı

IŞİD'in Sincar'da yaptığı katliamı anlatırken gözyaşlarına boğulan Dahil, "Katlediliyoruz. Dinimiz tamamen yeryüzünden siliniyor. Size insanlık adına yalvarıyorum" ifadesini kullandı.

IŞİD 500 Ezidi kadını cariye olarak esir aldı
PKK'LILAR OTOBÜSLERLE SİNCAR'A GİDİYOR

Dahil, "IŞİD kontrol altına aldıktan sonra Sincar'dan 30 bin Ezidi aile zorla göç etti. Göç ettikleri bölgelerdeki kötü insani koşullar nedeniyle 70 çocuk ile yaşlı ve kadınlardan oluşan 100 kişi hayatını kaybetti" diye konuştu.

IŞİD 500 Ezidi kadını cariye olarak esir aldı

Ezidi vekil, konuşmasının sonunda gözyaşları içinde yere yığıldı.

Dahil, Bağdat'taki merkezi hükümet ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY), Ezidileri yaşadıkları bu kötü durumlardan kurtarma çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Ezidiler, daha çok Irak'ın Musul ve Duhok şehirlerinde yaşıyorlar. Irak'taki sayılarının 500 bin olduğu ifade ediliyor.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı.

IŞİD'in başını çektiği silahlı grupların, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Sincar ilçesini ele geçirmesi nedeniyle de binlerce Ezidi, bölgeden kaçarak Duhok ve Erbil'e sığınmıştı.

BİLGİ NOTU: Yezidiler, Kürt kökenliler. Çoğunlukla Irak’ta, Suriye ve Türkiye’de yaşıyorlar. Dünya çapında 700 bin inananı olan Yezidilik dini, radikal Müslümanlar tarafından kâfirlik olarak görülüyor. Bazı Müslümanlar, Yezidileri şeytana tapanlar olarak görüyor. Ancak Yezidiler, bu iddiayı reddederler. İnanışlarına göre, başlıca ilahi figürleri olan Melek Tavus, Tanrı’nın yaratmasının ardından evrene hükmeden yedi meleğin en yücesi.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY'DAN 'IŞİD' AÇIKLAMASI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!