İşçi Partili Starmer: Hükümet ‘kırmızı çizgide’ ısrar etmemeli

Güncelleme Tarihi:

İşçi Partili Starmer: Hükümet ‘kırmızı çizgide’ ısrar etmemeli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2017 13:18

İngiltere’de ana muhalefetteki İşçi Partisi, hükümetten, Avrupa Adalet Divanı’nın yetkisi konusundaki ‘kırmızı çizgide’ ısrar etmemesini ve Brexit sonrası ülkenin diğer AB kurumlarına katılabilmesi için daha esnek olmasını istedi.

Haberin Devamı

İŞÇİ Partisi’nin Brexit politikası sorumlusu Keir Starmer, Financial Times gazetesinde bugün yer alan makalesinde, İngiltere Mart 2019’da AB’den çıktığında, Avrupa Adalet Divanı ile olan ilişkinin değişeceğini zaten bildiklerini söyledi. Starmer, Başbakan Theresa May’in İngiltere’nin mahkemenin yetkisini tanımasını öngören bir anlaşmayı reddederek çizdiği kırmızı çizginin, ileride İngiltere’nin yararına olacağı kanıtlansa bile, AB ile arasında bir mahkeme yapısının kurulması ihtimaline engel olacağını söyledi.
Starmer, “Biz, İngiltere’nin kendi çıkarına olacak ortak AB düzenlemeleri içinde kalmasını kolaylaştıracak, daha esnek bir yaklaşım öneriyoruz” dedi.

May’in lideri olduğu Muhafazakar Parti içindeki AB karşıtları, uzun zamandır Avrupa Adalet Divanı’nın yargı yetkisini tanımakla, İngiltere’nin hükümranlık haklarından feragat ettiğini savunuyorlardı.
AB’den ayrılma kararının çıktığı referandumdan önce sürdürülen üyelik karşıtı kampanyada seçmeni etkileyen savlardan biri, Brexit sonrasında İngiltere’nin egemenlik haklarını geri alacağı vaadi olmuştu. Bazı bakanlar, Brexit’ten sonra yargı yetkisini taşıyacak devletlerüstü bir mahkeme kurulabileceği görüşünü savunuyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!