İrlanda utancını örtbas zirvesi

Güncelleme Tarihi:

İrlanda utancını örtbas zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 2001 00:00


Zeynel LÜLE, Muammer ELVEREN / GÖTEBORG
Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nin genişleme konusunda en önemli zirve olmasını planladığı Göteborg doruk toplantısı, Dublin referandumunun gölgesinde geçti. İrlanda, Avrupa Birliği'nin genişleme konusundaki bütün hesaplarını alt üst etti.

Buna rağmen Avrupa Birliği ülkelerinin 15 ülke devlet ve hükümet başkanları, zirvede İrlanda'da yapılan ve halkın yüzde 54'ünün reddettiği AB'nin genişlemesi ile ilgili referanduma, 'Üç maymun' taktiği uyguladılar ve 'Bilmiyor, görmüyor ve işitmiyoruz' dediler. Ayrıca İrlanda'ya bir kez daha 'referandum dayatması' yaptılar. İrlanda'nın ikinci kez referanduma gitmesi yönünde görüş belirttiler.

Bugün Başbakan Bülent Ecevit'in de aralarında yer alacağı 13 aday ülke liderleriyle öğle yemeğinde bir araya gelecek olan AB ülkeleri liderleri, 13 ülke temsilcilerine 'Merak etmeyin. Sorunu çözüyoruz' mesajı verme gayreti içine girdiler.

Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, ‘‘İrlanda halkının kararına saygı duymak gerekir ama, bu sonuç genişleme sürecinin önünde engel olmamalıdır’’ dedi. AB Dönem Başkanı İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindt, 'Genişleme süreci devam etmektedir' şeklinde konuştu.

BİRAZ ZAMAN

Fransa Başbakanı Lionel Jospin ise daha da ileri giderek, üyeliğe hazır olan aday ülkelerin Avrupa Parlamentosu için 2004 yılında yapılacak seçimlere katılmalarını önerdi. Bu katılımın, AB ülkelerinin onayına gerek kalmamasını istedi.

İrlanda Başbakanı Berthie Ahern ise, 'Bize biraz zaman verin' diyerek, İrlanda halkını ikinci bir kez referanduma çağırmak için zamana ihtiyacı olduğunu kaydetti. İrlanda Başbakanı ayrıca, ülkesindeki referandum sonucunun, Avrupa kurumları ile kamuoyu arasında kopukluk olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini kaydederek, 'Bu çoğumuz tarafından biliniyor. Asıl buna çare bulmalıyız' şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!