Güncelleme Tarihi:
FRANKFURT Türk Halkevi’nin yoğun çabalarına olumlu yanıt veren Frankfurt Bockenheim semt meclisi, Hülya Meydanı’nda ırkçılığa ve aşırı sağa karşı levha dikti. Hülya Meydanı, Solingen’de evlerinin kundaklanması sonucu dört yakınıyla birlikte dokuz yaşında katledilen Hülya Genç anısına, semt sakinleri ve Türk Halkevi’nin girişimleri sonucu oluşturulmuştu. Hülya Meydanı’nda gamalı haçı döven çekiçli adam heykeli de (Hammering Mann) uzun yıllar yetkililer ile semt sakinleri arasında tartışmalara neden olsa da resmen kabul edilmişti. Levhanın açılışına katılan Hessen SPD milletvekili Turgut Yüksel, Frankfurt Kültür ve Kültür Encümeni SPD’li Sylvia Weber, Bockenheim Muhtarı CDU’lu Alex Hoffmann, Sol Partili Hans Jürgen Hammelmann ile Frankfurt Meclisi üyesi Yeşillerli Nargess Eskandari Grünberg artan ırkçılı ve aşırı sağa karşı uyardı.
‘IRKÇILIK KABUL GÖRÜYOR’
Frankfurt Türk Halkevi Başkanı İbrahim Esen de her gün mültecilere karşı saldırılar olduğuna dikkati çekerek, azınlığa karşı eylemlerin toplumun belli kesiminde kabul görmeye başladığını söyledi. Irkçılığın küçümsenemeyecek bir boyut kazandığını anlatan Esen, hep birlikte ırkçı ve faşist eğilimlere karşı gelinmesi gerektiğini vurguladı.
LEVHADA NELER YAZIYOR?
Levha alkışlar arasında, Halkevi yöneticileri ve siyasiler tarafından birlikte açıldı. Levhada mavi zemin üzerine beyaz harflerle, “Irkçılığa ve şiddete karşı. Bu meydan ailesiyle birlikte Solingen’de yaşayan dokuz yaşındaki Türk kızı Hülya Genç anısına oluşturuldu. O, 29 Mayıs 1993 gecesi, dört aile bireyi ile birlikte evlerinin kundaklanması sonucu katledildi. Hülya’nın ölümü, yabancı düşmanlığı ve korkunç sonucu konusunda uyarıdır. Barış içinde birlikte yaşam için” ifadeleri yer aldı.
ÖLDÜRÜLMESEYDİ 33 YAŞINDA OLACAKTI
Alex Hoffmann levhayı, ‘Hamering Man’ heykelinin neden Hülya Meydanı’na dikildiğini anlatmak için hazırladıklarını belirterek “En önemlisi de halkın kabul ettiği bir simge olmasıdır” dedi. Frankfurt Kültür ve Uyum Encümeni Weber ise 9 yaşındaki bir kızın hayattan koparıldığını belirterek, “O çocuklar bu ülkenin çocuklarıydı. Burada doğup burada okula gittiler. Hayalleri vardı. Öldürülmese Hülya bugün 33 yaşında olacak ve belki de hayallerinin bir bölümünü gerçekleştirecekti. 90’lı yıllardan sonra artık bu olaylar Almanya’da olmasın diyorduk” diye konuştu.
GENÇ AİLESİ MEKTUP GÖNDERDİ
Törene davet edilen Mevlüde ve Kamil Genç, Frankfurt Türk Halkevi ve yetkililere gönderdiği mektup ile teşekkür etti. Genç Ailesi’nin mektubunda şu ifadeler yer aldı:
Sevgili Frankfurtlular,
24 yıl önce 29 Mayıs 1993’te beş evladımız, ırkçıların çıkardığı yangına kurban gitti. Beş aile bireyini mezara taşıyan biz Genç Ailesi, bu dramatik olayı asla unutmayacağız. Biz bu acılar ve anılarla yaşıyoruz.
Bu yirmi yıl içinde edindiğimiz çok acı tecrübeye rağmen hiç bir Almanı suçlamadık. Acılarımızı kalbimizin derinlerine gömerek Alman toplumuna karşı önyargıyla yaklaşmamaya çalıştık. Bu zaman diliminde Almanya, Türkiye gibi vatanımız oldu. Burada yaşayan bütün insanların nefret ve kin olmadan diyaloglarını derinleştirmelerini, hoşgörü içinde birlikte yaşamaları gerektiğine inanıyoruz. Ancak yetkilileri, bu acı olayın tekrar gerçekleşmemesi için bütün önlemleri almaları konusunda uyarıyoruz. Yirmi yıl içinde pek çok insan bizimle ağlayıp acımızı paylaştı. Bu insanların aşırı sağa karşı verdikleri mücadele, yaralarımızın da iyileşmesine fayda sağlıyor. Merhametli yaklaşımları, ailemizin yaşamaya devam etmesi için tutunduğu bir ağın bir parçası oldu.
Bugün sizlerle olmasak bile, çocuklarımız için düzenlediğiniz anma törenini, yaralı ruhumuza merhem olarak görüyoruz. Bu nedenle töreni düzenleyen, törene katılan, acılarımızı paylaşan herkese çok teşekkür ediyoruz.
Allah barış içinde birlikte yaşama dualarımızı kabul etsin, bir daha hiç bir aileye benzeri acı yaşatmasın.
Teşekkürler
Mevlüde Genç,
Kamil Genç