Irkçı kurbanı Deniz için meşale denizi

Güncelleme Tarihi:

Irkçı kurbanı Deniz için meşale denizi
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2008 07:00

Danimarka’da geçen hafta gazete dağıtırken mola verdiği sırada 3 Danimarkalı gencin saldırısı sonucu ölen Özgür Deniz Uzun’un (16) anısına binlerce kişi önceki akşam Kopenhag’da meşaleli bir yürüyüş yaptı. Lenka Zintel ve Helen Toft adlı iki Danimarkalı kadının "Şiddeti durdurun" sloganıyla düzenledikleri mitinge 10 bini aşkın Danimarkalı ve göçmen katıldı.

ÖZGÜR Deniz Uzun için toplanan binlerce kişi Kopenhag Belediye Meydanı’nda toplandı. 400 kişilik bir grup da Deniz’in saldırıya uğradığı Amager semtinde toplanıp yaklaşık 3 kilometre mesafedeki belediye meydanına geldi. Önce Deniz için saygı duruşu yapıldı. Katılımcılara önceden dağıtılan meşaleler yakıldı ve toplu halde Belediye Meydanı’ndan Kongens Nytorv Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi.

Katılımcılar Ulusal Müze ve Parlamento önünden geçerek 1.5 kilometre uzaklıktaki Nytorv Meydanı’nda toplandı. Buradan da tekrar başka bir güzergáhtan yürünerek Belediye Meydanı’na gelindi. Yürüyüşte en önde baba Ali Kozak, Lenka Zintel ve Helen Toft, Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Yıldız Akdoğan, eski milletvekili Hüseyin Araç, Kopenhag Belediye Meclis üyesi Taner Yılmaz ve İshöj Belediye Başkan Yardımcısı Seyit Ahmet Özkan, Konsolosluk Görevlisi Talat Ayata ve eşi Dilek Ayata ile kol kola yürüdü.
/images/100/0x0/55eaae79f018fbb8f88ff5a7


Kozak’a başsağlığı dileyenler arasında olan Sosyalist Halk Partisi milletvekillerinden Anne Baastrup ailenin acısını paylaştığını ve bunun son olmasını istediğini söyledi. Baastrup, "Sabah çocuğunuzu işe gönderirken onun akşam eve geleceğini düşünürsünüz. Bu olay beni derinden sarstı" dedi. Ali Kozak ise, "İnşallah bu son olur. Kimsenin evladı şiddete kurban gitmez" diyerek, kendilerini yalnız bırakmayanlara teşekkür etti.

Milletvekili Yıldız Akdoğan, ailenin acısını paylaştığını söylerken, Arhus’tan gelen Araç ise, şiddetin önüne toplumun birlikte hareket etmesiyle geçileceğini söyledi. Özkan ve Yılmaz da ırkçı saldırıyı kınayarak, şiddet olaylarının durması dileğinde bulundular. Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen, Özgür Deniz Uzun’a yapılan saldırıyı kınadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!