İran’ı füzelerin önünde suçladı

Güncelleme Tarihi:

İran’ı füzelerin önünde suçladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2017 00:44

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley bir askeri üste Yemen’deki Husiler tarafından Suudi Arabistan’a fırlatılan füzelerin parçalarını sunarak Tahran’ı suçladı. İran Dışişleri Bakanı ise Haley ile işgalden önce Irak’ta kimyasal silah olduğunu BM’de iddia eden eski ABD Dışişleri Bakanı Powell’ın fotoğraflarını Twitter’da yan yana paylaştı.

Haberin Devamı

İRAN’ın Yemen’deki Şii Husilere balistik füze sağladığını iddia eden Washington yönetimi bu kez bu suçlamaları Suudi Arabistan’ı hedef alan füze parçalarını bir basın toplantısında teşhir ederek sürdürdü. ABD’nin BM elçisi Nikki Haley, önceki gün başkent Washington’daki Anacostia-Bolling adlı askeri üste İran’a ait olduğunu iddia ettiği füze parçaları ve diğer silahları basınla paylaştı.

PARİS YA DA LONDRA DA OLABİLİRDİ: Haley, İran yapımı Kiyam füzesi olduğu iddia edilen bir enkazın önüne geçerek yaptığı konuşmada, “Bu füzeye baktığınızda, bu dehşet verici. Bu füzenin Dulles Havalimanı veya JFK’ye fırlatıldığını yalnızca hayal edin ya da Paris, Londra veya Berlin’deki havalimanlarını hayal edin” dedi. Haley, bu parçaların İran’da üretilen silahlara özgü teknik özellikler taşıdığını da ileri sürdü. Sunumda sadece füze parçaları değil, aynı zamanda İran yapımı olduğu söylenen “Qasef-1” adlı zarar görmüş bir drone da gösterildi.

Haberin Devamı

İran’ı füzelerin önünde suçladı
BİLGİ NOTU: Nikki Haley’nin sunumunda Şii Husilerce 4 Kasım’da Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’ı hedef alan, havada vurulan ve İran yapımı olduğu söylenen Kiyam modeli füze de yer aldı.

‘KOALİSYON KURACAĞIZ’: Elçi Haley, bu silahların ABD Savunma Bakanlığı tarafından Trump yönetiminin diğer ülkeleri İran’a baskıyı artırmaları için harekete geçirmek amacıyla paylaşıldığını belirtti. “İran ve yaptıklarını gerçekten geriletmek için bir koalisyon kuracağımızı göreceksiniz” diyen Haley, “Ortadoğu’da üzerinde İran’ın parmak izlerinin bulunmadığı bir ihtilaf veya terör örgütü bulmak zordur” ifadelerini kullandı. ABD’nin BM elçisi Nikki Haley’nin sunumuna Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) ise destek geldi.

İran’ı füzelerin önünde suçladı
İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından, 2003’te dönemin ABD Dışişleri Bakanı Powell’ın sunumunu hatırlatarak “BM’de görevliyken, bu şovu ve neye yol açtığını gördüm” dedi. Powell’ın sunumunun gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

NYT: KANITLAR İKNA EDEMEDİ

ABD’li temsilci Nikki Haley’nin sunumu Amerikan basınında da yankı buldu. New York Times (NYT) gazetesi, kanıtların yetersiz olduğunu yazdı. Gazeteye konuşan adı açıklanmayan Amerikalı savunma uzmanları bu silahların Husilere 2015’te kabul edilen ve İran’ı belli silahları ülke dışına satma veya transfer etmekten men eden 2231 No’lu BM Güvenlik Konseyi Kararı’ndan önce mi sonra mı sağlandığının belli olmadığını söyledi. Uzmanlar ayrıca bu silahların ne zaman kullanıldığının da belirsiz olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!