Güncelleme Tarihi:
Suudi televizyonu
ABD: GEMİ MARSHALL ADALARI BANDIRALI
Ancak Associated Press'in haberine göre, Pentagon sözcüsü Steve Warren, İran güçlerinin ABD gemisine değil, Marshall Adaları bandıralı Maersk Tigris'e çıktığını söyledi. Warren, olay sırasında Hürmüz Boğazı'ndan geçen gemideki mürettebat arasında ABD vatandaşı olmadığını belirtti. El Arabiya, mürettebatın ABD'li olduğunu öne sürmüştü.
Pentagon sözcüsünün açıklamasına göre; İran Donanması'na bağlı devriye tekneleri, Maersk Tigris'in İran sularından uzaklaşmasını istedi. Suudi Arabistan'ın Cidde kentinden Birleşik Arap Emirlikleri'ne giden Maersk Tigris'in kaptanı bu talebi reddedince de geminin pruvasına ateş edildi. Ardından da gemiye çıkıldı. Warren olayda yaralanan olmadığını belirtti.
ABD SAVAŞ GEMİSİ BÖLGEYE GÖNDERİLDİ
Warren, Maersk Tigris gemisinden gelen yardım çağrısı üzerine Amerikan destroyeri "USS Farragut" ve ABD uçaklarının gözlem için bölgeye gönderildiğini açıkladı. Warren, destroyerin en hızlı şekilde, Maersk Tigris'e en yakın yere gideceğini söyledi.
Warren ayrıca gemiye İran güçlerince ateş açılmasını "yakışıksız" olarak niteledi.
Daha önce Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili de şu ana kadar herhangi bir Amerikan gemisinin bir İran limanına yönlendirildiğine dair bilgi sahibi olunmadığını söylemişti. Ajans, ortaya atılan iddiaların ardından ABD'nin Bahreyn'deki 5'inci Filosu'ndan da yorum yapılmadığına dikkat çekmişti.
Maersk Tigris'in, Hamburg merkezli Rickmers Group'a bağlı Singapur şirketi Rickmers Ship Management tarafından işletildiği belirtildi.
Şirket, gemide 34 değil, 24 mürettebat bulunduğunu açıkladı. Mürettebatın büyük bölümünün, Doğu Avrupa ve Asyalı olduğu ifade edildi.
Pasifik Okyanusu'ndaki Marshall Adaları, bir dönem ABD tarafından yönetiliyordu.