Güncelleme Tarihi:
Baharın habercisi sayılan Nevruz'u (Yeni Gün) yılbaşı olarak kutlayan İranlılar, bayram hazırlığı ve alışveriş için pazarlara akın etti.
Nevruz geleneklerinin yaşatıldığı İran'da, ev temizliği, büyük çaplı alışverişler ve taşınmalar da genelde bu günlerde yapılıyor.
İranlıların çok önem verdikleri günlerden biri olan Nevruz, ülkenin en büyük bayramı olarak kutlanıyor. İranlılar, yarından itibaren iki haftalık tatile girecek.
İran'daki Nevruz kutlamalarının en önemli bölümünüyse “s” harfiyle başlayan 7 şeyin bulunduğu sofranın (sofrayı haft sin) hazırlanması oluşturuyor.
Nevruz'dan önce hazırlanan ve iki hafta boyunca evin bir köşesinde duran bu sofrada, sebze (yeşillik), sib (elma), sirke, sekke (demir para), sir (sarımsak), semenu (buğdaydan yapılan bir tür tatlı) ve senced (iğde) bulunuyor. Bu 7 şeyin bereket ve uğur getireceğine inanılıyor.
İki hafta boyunca süren Nevruz kutlamaları, yılın 13. günü yapılan “Sizdeh Beder” pikniğiyle sona eriyor.
İran'da, “13” rakamını uğursuz olduğuna inanılıyor ve yılın 13. gününde evde oturmak kötü sayılıyor. Bu günü dışarda piknik yaparak geçiren İranlılar, Nevruz'dan önce alınan balıkları ve yetiştirilen yeşillikleri suya atarak kötülüklerden kurtulduklarına inanıyor.
İLERİ SAAT UYGULAMASI
Bu arada, yıl başı yaklaşırken, hükümetin ileri saat uygulamasına geçip geçmeyeceği henüz netlik kazanmadı.
Muhalifler ve bazı uzmanlar, ileri saat uygulamasını savunurken, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ve hükümet, uygulamanın “faydalı olduğu” görüşüne katılmıyor.
İran'da daha önceki yıllarda, Nevruz'la birlikte yaz saati uygulamasına geçiliyordu. Ancak Ahmedinejad, “gereksiz” olduğu düşüncesiyle geçen yıl saatleri ileri aldırmamıştı.
Hükümet, eleştiriler karşısında, bu konudaki kararın iki haftalık tatilden sonra verileceğini açıkladı.