İran’da ‘jet idamlara’ tepki

Güncelleme Tarihi:

İran’da ‘jet idamlara’ tepki
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2022 07:00

İran’da gözaltına alınan bir genç kadının ölümü üzerine başlayan Mahsa Amini gösterileri sürerken bir haftada ikinci bir kişinin daha protestolarla alakalı infaz edildiği bildirildi. İnsan hakları aktivistleri göstermelik mahkemeler ve idamlarla İran’ın eylemcilere gözdağı vermek istediğini öne sürüyor.

Haberin Devamı

İran’da sular durulmuyor. 16 Eylül’de başlayan Mahsa Amini protestoları üçüncü aya yaklaşırken, ülkede hakkında idam kararı verilen ikinci protestocunun da infazı gerçekleşti. Adli olaylarla ilgili yayın yapan Mizan Online, “29 Kasım’da iki güvenlik görevlisini bıçakla öldürmek ve dört kişiyi yaralamaktan idama mahkûm edilen Mecidreza Rahnavard, Meşhed’de halkın önünde infaz edildi” dedi.

İran’da ‘jet idamlara’ tepki
Dün idam edildiği açıklanan Mecidreza Rahnavard 23 yaşındaydı.

‘OĞLUNUZU İDAM ETTİK’

Dün erken saatlerde infaz edildiği belirtilen Rahnavard’ın “Allah’a karşı düşmanlık” suçundan hüküm giydiği belirtildi. 17 Kasım’da ülkeden kaçmaya çalışırken yakalanan Rahnavard, sessiz sedasız ve hızlıca idam edildi. İranlı muhaliflerin sesi olan “1500tasvir” adlı Twitter hesabı, Rahnavard’ın ailesinin idamdan haberdar olmadığını, dün sabah 07.00’de yetkililerin aileyi arayarak “Oğlunuz infaz edildi ve Beheşt-e Reza mezarlığına gömüldü” diye haber verdiğini yazdı.

Haberin Devamı

İran’da ‘jet idamlara’ tepki
Buşehr’de önceki akşam bir grup Humeyni İlahiyat Fakültesi önüne yanıcı madde attı.

 

23 GÜN İÇİNDE İNFAZ

Norveç merkezli sivil toplum örgütü İran İnsan Hakları, Rahnavard’ın sadece 23 günde içinde yargılanıp idama mahkûm edilerek infaz edildiğini duyurdu. İran İnsan Hakları Direktörü Mahmut Amiry-Moghaddam, “Rahnavard, adaletsiz ve göstermelik bir şekilde görülen davada, işlemediği suçları baskı altında zorla kabul etmek zorunda kaldı. Bu adımın, İslam Cumhuriyeti için ciddi sonuçları olmalıdır” diye tweet attı.

‘TOPLU İDAM’ ENDİŞESİ

Binlerce göstericinin gözaltında olduğunu belirten Amiry-Moghaddam, onlarca kişi hakkında idam cezası verildiğine ve ‘toplu idamlar’ olabileceğine dikkat çekti. Geçen hafta idam edilen Muhsin Şekari (23) de kısa süre içinde yargılanıp ölüme mahkûm edilmişti. Ancak İran yönetiminin alelacele verdiği idam ve infaz kararları ülkede ve dünyada büyük tepki topluyor. Şeffaf olmayan yargılama süreçlerinde, idam gibi önemli bir hükmün hızlıca infaz edilmesi soru işareti oluşturuyor.

Haberin Devamı

İran’da ‘jet idamlara’ tepki
Mahsa Amini gösterileri dünyanın çeşitli yerlerinde devam ediyor. Amini, İslam rejimine karşı muhaliflerin sembolü haline geldi.

HAMANEY’İN YEĞENİNE 3 YIL HAPİS CEZASI

İnsan hakları örgütlerinin verilerine göre, ülkenin tüm şehirlerine yayılan protestolarda gözaltı sayısı 18 bin 200’e dayandı. Onlarca kişi ise kapalı kapılar ardında yapılan göstermelik mahkemelerde idama mahkûm edildi. Çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise 488 olarak hesaplanıyor. Bu arada, İran’ın dini lideri Ali Hamaney’in 23 Kasım’da tutuklanan rejim karşıtı yeğeni Feride Muradhani’nin ise 15 yıl hapis cezası aldığı, temyiz başvurusu üzerine cezanın 3 yıla indirildiği bildirildi.

Haberin Devamı

İran’da ‘jet idamlara’ tepki
Feride Muradhani

ÜNLÜ RAPÇİLER HEDEFTE

İran’da özellikle genç ve tanınmış isimlere yönelik gözaltı, tutuklama ve idam cezaları dikkat çekiyor. İdama mahkûm edilenler arasında, İran’ın önde gelen rapçilerinden Toomaj Salehi ve Saman Yasin de bulunuyor. İki genç sanatçı da rejim karşıtı çalışmaları, şarkı sözleri ve müzik klipleri ile tanınıyor. 32 yaşındaki Salehi, Amerikan CBS kanalına verdiği röportajda, “İranlılar kendi gücünü, parasını ve silahını korumak için tüm ulusu öldürmeye hazır bir mafyayla mücadele ediyor” ifadelerini kullanmış, röportajdan bir gün sonra İsfahan’da gözaltına alınmıştı. Rejimin ünlü isimleri cezalandırması ise kitlelere gözdağı olarak görülüyor.

Haberin Devamı

İran’da ‘jet idamlara’ tepki

‘OĞLUMA YARDIM EDİN’

27 yaşındaki Kürt rapçi Saman Yasin’in annesi, oğluna idam cezası verilmesinin ardından sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Ben Saman Seyidi’nin annesiyim. Sizler onu Saman Yasin olarak tanıyorsunuz. Oğluma idam cezası verildi. Avukat hakkı tanınmadı. Sizlere, insan hakları örgütlerine, herkese çağrımdır: Oğluma kavuşmama yardım edin. Dünyanın neresinde bir çöp tenekesi için öldürülen bir insan gördünüz? Benim oğlum sanatçı, o bir isyankâr değil. Yüreği yanan bir anneyim. Oğluma yardım edin. Oğlum idam edilmesin” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!