İran’da bir gence daha idam cezası

Güncelleme Tarihi:

İran’da bir gence daha idam cezası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2022 07:00

İran’da ‘ahlâk polisi’ tarafından gözaltına alınan Mahsa Amini’nin ölümüyle başlayan protestoları bastırmak için idam cezasını bir koz olarak kullanan Tahran yönetimi, bir tartışmalı karara daha imza attı.

Haberin Devamı

Ekim ayında gözaltına alınan 19 yaşındaki Ali Makan Davari, önceki gün telekonferans yöntemiyle yapılan duruşmada idama mahkûm edildi. Kısa sürede gerçekleşen yargılama ve idam kararı bir kez daha tepkiye yol açtı. 10 Ekim’de ülkenin kuzeyindeki Langarood şehrindeki protesto gösterileri sırasında tutuklanan Davari, “düzeni bozmak, rejim aleyhine propaganda yapmak, İslam Cumhuriyeti liderine hakaret etmek ve Allah’a karşı savaş açmakla” suçlandı.

“Allah’a karşı savaş açmaktan” suçlu bulunan Davari, idam cezasına çarptırıldı. Rejim, ülke geneline yayılan gösterileri bastırmak için idam cezasını bir koz olarak kullanıyor. Yargılamaların ve ceza infazının çok hızlı gerçekleştirilmesi uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekiyor. İran’da ilk olarak 8 Aralık’ta 23 yaşındaki rapçi Muhsin Şekari adlı protestocunun idam cezası infaz edilmişti.

BAKMADAN GEÇME!