Güncelleme Tarihi:
Oy kullanma yaşının 16 olduğu İran'da yarın yaklaşık 46 milyon seçmen, yerel yönetimleri 4 yıllığına, Uzmanlar Meclisi'ni ise 8 yıllığına belirlemek için sandık başına gidecek.
Dini lideri seçen ve görevde kalıp kalmayacağına karar veren 86 üyeli Uzmanlar Meclisi seçimleri İran için büyük önem taşırken, iktidara giden yolun yerel yönetimlerden geçtiği düşüncesinde olan reformistler ve muhafazakarlar arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor.
Ülke genelindeki yerel yönetim meclislerinde çoğunluğu ele geçirmek isteyen her iki gurup da özellikle başkent Tahran seçimlerine büyük önem veriyor.
Reformistler, şimdiki cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın belediye başkanı seçildiği 2003 seçimlerinde muhafazakarlara kaptırdıkları Tahran belediyesini ele geçirmek için yoğun çaba harcarken, muhafazakarlar da başkenti kaybetmek istemiyor.
MUHAFAZAKARLAR BÖLÜNDÜ
Muhafazakarlar, Tahran'da, Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra belediye başkanlığına getirilen eski emniyet genel müdürü ve aynı zamanda Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki rakiplerinden biri olan Muhammed Bager Galibaf yüzünden bölündü.
Ahmedinejad taraftarlarının reformistlere yakın buldukları Galibaf'ı desteklemek yerine seçime ayrı bir listeyle girmesi, muhafazakarlar arasındaki bölünmeden yararlanmak isteyen ve eski reformist cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi hükümetlerinde yer alan bazı isimlere listelerinde yer veren reformistlerin umutlarını artırıyor.
Seçim kampanyalarında ülkede son dönemde yaşanan pahalılık ve yükselen enflasyonu ön plana çıkaran ve Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanı olmadan önce verdiği vaatleri yerine getirmediğini savunan reformistler, muhafazakarları ekonomi politikaları nedeniyle eleştiriyor.
UZMANLAR MECLİSİ
Din adamlarından oluşan 86 üyeli Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılımın genelde az olduğu İran'da seçimlerin bu kez yerel yönetimler ve meclis ara seçimleriyle birlikte yapılmasının katılımı artırması bekleniyor.
Ülkenin dini liderini seçen ve göreve devam edip etmeyeceğine karar veren Uzmanlar Meclisi seçimlerinde de 165 din adamı arasında büyük bir mücadele var.
Uzmanlar Meclisi seçimlerinde yarışan adaylar arasında ülkenin önde gelen din adamlarından, eski cumhurbaşkanı ve Düzenin Yararını Teşhis Heyeti Başkanı Ekber Haşimi Rafsancani, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın bağlı bulunduğu söylenen Ayetullah Muhammed Taki Misbah Yezdi, halen Uzmanlar Meclisi başkanlığını yürüten Ayetullah Ali Ekber Meşkini, Anayasayı Koruyucular Konseyi Genel Sekreteri Ayetullah Ahmet Cenneti, Cuma İmamı Ayetullah Kaşani ve eski Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Hasan Ruhani bulunuyor.
Reformistler, Uzmanlar Meclisi'nde de kontrolün tamamen muhafazakarlarda olmaması için yoğun çaba harcarken, yöneticiler ve din adamları, vatandaşları seçime katılmaya çağırıyor.