A.A.
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2009 15:44
Gelişmiş savunma sistemleri S-300'lerin alım-satımı konusunda İran ve Rusya farklı açıklama yapıyor.
İran basınında çıkan
haber ve yorumlara göre, S-300 savunma sistemleriyle ilgili olarak taraflar arasındaki müzakereler belirsizliğini koruyor. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Seferi, S-300'lerin alımına ilişkin olarak, "Anlaşma konusunda sorun yok" dedi.
Seferi, "S-300'ler tamamen savunma amaçlıdır. Her ülkenin bu savunma sistemlerini edinme hakkı var. Sadece diğer ülkelere saldırma fikrinde olanlar bundan rahatsız olur" ifadesini kullandı.
Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi Birinci Başkan Yardımcısı Aleksandır Fomin ise bu savunma sistemlerinin İran'a satılmayacağını söyledi.
Söylentilere açıklık getiren Fomin, "Bir şey olmuş değil, S-300'ler İran'a teslim edilmedi" diye konuştu.
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kosaçev de bir süre önceki açıklamasında, S-300 füzelerini İran'a satmanın söz konusu olmadığını söylemişti.
"Savunma Bakanlığı, gelişmiş hava savunma sistemi S-300'lerin İran'a satılmasının ülke gündeminde olmadığını açıklamıştı" diyen Kosaçev, Rusya ile İran arasındaki askeri işbirliğinin, Moskova yönetiminin uluslararası taahhütleri doğrultusunda olduğunu belirtmişti.
-"ABD VE İSRAİL, GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR"-ABD ve İsrail'in, gelişmiş S-300 savunma sistemlerinin İran'a satılmaması konusunda Rusya'yı ikna çalışmalarının sürdüğü belirtiliyor. S-300'lerin İran'a verilmemesi karşılığında İsrail'in Rusya'ya insansız 3 keşif uçağı satmayı kabul ettiği basına yansımıştı.
ABD, İsrail ve müttefikleri, nükleer enerji faaliyetlerini durdurmaması halinde, İran'a karşı "askeri saldırı seçeneğinin masada tutulduğunu" en yetkili ağızlardan ilan etmişti.
Basına göre, S-300'lere sahip bir İran'a hava saldırısının güç olacağı görüşünde olan ABD ve İsrail, bu sistemlerin Tahran'ın eline geçmesine karşı çıkıyor.
ABD ve İsrail'in ayrıca Orta Doğu'da dengeleri altüst edeceği endişesiyle S-300 füze savunma sistemlerini İran'a satmaması konusunda Rusya'ya baskı yaptığı da basında yer almıştı.
-"İRAN'IN İKNA ÇALIŞMALARI"-İran ise olası İsrail ve ABD saldırısına karşı hava sahasını güçlendirmek için S-300 savunma sistemi konusunda Rusya'yı iknaya çalışıyor. İran Savunma Bakanı Mustafa Muhammed Neccar'ın, şubatta Moskova'ya yaptığı ziyarette, Rus meslektaşı Anatoli Eduardovic Serdyukov ile S-300'ler konusunu ele aldığı basına yansımıştı.
İki ülkenin 800 milyon dolarlık 5 adet S-300 sistemi üzerinde anlaşmaya vardığı, ancak Rusya'nın henüz bunları İran'a teslim etmediği iddia edilmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı da geçen yılki açıklamasında, S-300'lerin İran'a teslim edilmeye başladığı yönündeki iddiaları yalanlamıştı.
Mevcut savunma ve askeri işbirliğini geliştirmeyi hedefleyen İran ile Rusya arasındaki görüşmeler, ABD, İsrail ve bu ülkelerin müttefikleri tarafından yakından izleniyor.
Yaklaşık 150 kilometre mesafeden Cruise füzeleri ile savaş uçaklarını etkisiz hale getirebilen S-300 füzeleri, hedefe doğru saniyede 2 kilometre hızla hareket edebiliyor.
Rusya, 2007'de 700 milyon
dolar karşılığında orta menzilli hava savunma sistemi olan Tor-M1 füzelerini İran'a satmıştı. Savaş uçakları başta olmak üzere, Rus yapımı diğer silahlar, İran'ın savunma sistemlerinin bir bölümünü oluşturuyor.
Avrupa ülkeleri ve ABD'nin askeri alanda da ambargo uyguladığı İran, son yıllarda yerli savunma sistemlerine ağırlık vererek, ordunun ihtiyaçlarını yerli üretimle karşılamaya çalışıyor.
Savaş uçakları, taarruz helikopterleri, orta büyüklükte denizaltı, savaş gemileri, tank ve elektronik harp malzemesi üreten İran, yaklaşık 2 bin kilometre menzilli Şahap-3 ve Siccil füzelerine sahip.
İran Savunma Bakanlığı, geçen ayki açıklamasında, "aynı anda birden çok hedefe kilitlenerek bu hedefleri çok uzak noktadayken imha edebilme özelliğine sahip uzun menzilli hava savunma sistemi ürettiğini" bildirmişti.