Güncelleme Tarihi:
İran, Viyana'da UAEK Başkanı Yukiya Amano'ya sunduğu mektupta, Viyana Grubu olarak anılan ABD, Rusya, Fransa ve UAEK ile takasa ilişkin görüşmelere hazır olduğunu da bildirdi.
BM Viyana ofisi bugün tatil olduğu için İran'ın mektubu, daimi temsilci yardımcısı Rıza Tehrani tarafından UAEK Başkanı Yukiya Amano'ya konutunda iletildi. Görüşme 45 dakika sürdü.
İran'ın mektubunun Amano'ya sunulmasında Türkiye'nin BM Viyana ofisi nezdindeki daimi temsilcisi Büyükelçi Tomur Bayer ile Brezilya daimi temsilcisi Büyükelçi Antonio Jose Vallim Guerreiro da hazır bulundu.
Mektubun içeri konusunda bilgi veren diplomatik kaynaklar, İran'ın Türkiye ve Brezilya ile imzaladığı Tahran mutabakatının gereğini yapmayı taahüt ettiğini ve sahip olduğu 1200 kilogram düşük düzeyde zenginleştirdiği uranyumu ülke dışına göndermeyi kabul ettiğini belirtti.
İran'ın mektupta, geçtiğimiz hafta Tahran'da imzalanan takas anlaşmasının "büyük bir adım" olarak nitelediği ifade edildi.
İran, Türkiye ve Brezilya ile imzaladığı Tahran mutabakatında, düşük düzeyde zenginleştirdiği 1200 kilogram uranyumu Türkiye'ye göndermeyi ve karşılığında Batılı ülkelerden enerji ve tıp alanında kullanacağı 120 kilogram yakıt almayı kabul etmişti.
"OLUMLU YANIT BEKLİYORUZ"
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, İran, Türkiye ve Brezilya arasında imzalanan uranyum takası anlaşmasına ilişkin, “Biz bu deklarasyonun imzalanmasını çok büyük bir başarı olarak görüyoruz. Bu deklarasyon dünyada bir işbirliği zemini yaratmıştır” dedi.
Mihmanperest, İran'ın İstanbul Başkonsolosluğunda düzenlediği basın toplantısında, ülkesindeki nükleer faaliyet ve takas anlaşmasından sonra İran'ın beklentilerine ilişkin bilgi verdi.
Mihmanperest, “Biz bu deklarasyonun imzalanmasını çok büyük bir başarı olarak görüyoruz. Bu deklarasyon dünyada bir işbirliği zemini yaratmıştır. 10 maddeye uyarak yakıt takasına hazırız. UAEK ve Viyana Grubundan bu beklentimize olumlu yanıt vermesini bekliyoruz. UAEK'dan yanıt aldıktan sonra biz bu grupla resmi yazılı bir anlaşma yapacağız ve bir ay içinde yaklaşık 1200 kilo uranyuma karşılık 120 kilo zenginleştirilmiş uranyumun takas için hazır olması lazım. Bu uranyum Türkiye'de emanet edilecek. Ve Türkiye'de bulunduğu müddetçe ajans ve İran tarafından yakıtın Türkiye'deki barındırma nevi hakkında gereken denetim yapılacak. Böyle bir deklarasyon tüm dünyada yapıcı bir işbirliğinin sağlanması için çok büyük hareket yaratacaktır. Yapıcı işbirliği tahrip edici tutumlardan daha çok tercih edilmeli. Birtakım ülkelerin nükleer bilimi barışçıl alanda kullanmaları sağlanmalı" diye konuştu.
TÜRKİYE: MEKTUP YAPICI
Türkiye, İran'ın uranyum takasına ilişkin bugün Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna (UAEK) ilettiği mektubun içeriğini "olumlu ve yapıcı" buluyor ve muhataplarından da sürecin sağlıklı biçimde ileriye götürülmesi için benzer bir tutum sergilemesini bekliyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İran'ın UAEK'ye bugün sunduğu mektupta, Türkiye ve Brezilya ile imzaladığı ortak deklarasyonda ifade edilen sürece bağlı olduğunu birkaç kez belirtiğini söyledi.
Mektubun içeriğini "olumlu ve yapıcı" bulduklarını ifade eden Özügergin, "Mektubun muhataplarından da sürecin sağlıklı bir biçimde ileriye götürülebilmesini teminen, benzer bir tutum içinde bulunmalarını bekliyoruz" dedi.