İran PJAK'la mücadele ederken 'ABD PKK'ya karşı eylemsiz'

Güncelleme Tarihi:

İran PJAKla mücadele ederken ABD PKKya karşı eylemsiz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2007 09:50

ABD’nin düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü’nün Türkiye Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay ile Zeynep Eroğlu imzası taşıyan bir makalede, İran’ın PKK’nın yan kuruluşu PJAK’a karşı verdiği mücadele ile ilgili olarak “ABD’nin Kuzey Irak’ta 2007 yılının başından bu yana 80 Türkün ölümünden sorumlu tutulan PKK’ya karşı eylemsizliğinin karşısında göze batıyor” denildi.

Haberin Devamı

ABD’nin düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü’nün Türkiye Araştırma Programı Direktörü Soner Çağaptay ve araştırma yardımcısı Zeynep Eroğlu imzası ile yayınlanan makalede, PKK ile İran’da faaliyet gösteren PJAK örgütü arasındaki bağlar ayrıntılı bir biçimde incelendi.

“ÖCALAN’IN HEM PKK HEM DE PJAK’TA MERKEZİ YERİ VAR”

Washington Enstitüsünce yayınlanan makalede PKK’nın önde gelenlerinden Cemil Bayık’ın “PJAK’ı oluşturan, kuran ve destekleyen PKK’dır” yolundaki açıklamasına dikkat çekilirken “Öcalan’ın, hem PKK, hem de PJAK’ta merkezi bir yeri var” denildi.

ABD’nin Irak’ı işgalinden bu yana PJAK’ın İran’daki faaliyetlerinin sıklaştığına işaret edilen makalede, 1990 yıllarında PKK’ya barınma sağlayan İran’ın son dönemde politikasını değiştirmiş gibi göründüğü belirtilerek “2003 yılından beri İran, Türkiye’nin desteğini kazanmak için giderek artan bir etkinliği ile PJAK ile mücadele ediyor” değerlendirmesi yapıldı.

Washington Enstitüsü makalesinde İran’ın PJAK konusunda takındığı tutumun Türk kamuoyunu kazanarak “başarılı bir diplomasi aracı” olduğunu kanıtladığı kaydedilerek “Şimdi Türk medyası, İran’ı, Ankara’ya PKK’ya karşı yardımcı olan dost bir ülke olarak gösteriyor” denildi. Makalede şöyle devam edildi:

“Bu gelişmeler, ABD’nin Kuzey Irak’ta 2007 yılının başından bu yana 80 Türkün ölümünden sorumlu tutulan PKK’ya karşı eylemsizliğinin karşısında göze batıyor. Şubat 2005’de (ABD) Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice’ın terörizm konusunda ABD-Türkiye ortak mücadelesine ilişkin tutkulu bir konuşma yapmak üzere Ankara’yı ziyaret etti ve PKK’ya karşı destek vaat etti. Ancak aynı gün İran, Irak içerisindeki PKK kamplarını bombaladı ve, Türk gazetelerinin çabucak işaret ettikleri gibi, çok etkili bir biçimde Rice’ın çabasına gölge düşürdü.”

Makalede bu faktörlerin ışığında Türk halkının sadece yüzde 20’sinin ABD ile ilgili olumlu görüşleri varken İran konusunda benzer görüşleri olanların oranının yüzde 43’ü bulmasının şaşırtmaması gerektiği belirtildikten sonra “Gerçekten, İran’ın PJAK’a karşı mücadele, ABD’nin Türkiye’nin Batı’ya yönelişini ve İran’a olan mesafesini koruma politikası ciddi bir meydan okuma olarak görülebilir” yorumu yapıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!